Информират ни за сърдечните заболявания с клипчета 28.09 | 18:09

Министерството на здравеопазването пренася дейността си в социалните мрежи

От Елена Кирилова

Петнадесет видеоклипа, описващи какви са рисковете за възникване на сърдечно-съдови заболявания, ще бъдат качени от великотърновската Регионалната здравна инспекция в YouTube, съобщават от Министерство на здравеопазването.

С тази мярка се цели дейността на министерството в борбата с кардиологичните болести да бъде официално пренесена и в социалните мрежи.

Идеята е, че по този начин посланията за здравословен начин на живот ще достигнат до повече хора. Социалните мрежи са посещавани предимно от млади хора, които според лекарите също са застрашени от сърдечно-съдови проблеми.  

Публикуването на видеоклиповете е част от кампания на Регионалните здравни инспекции, свързани с честването на Световния ден на сърцето.

Утре (29 септември) от специалисти от здравните инспекции ще проведат обучения за вредата от тютюнопушенето и други, посветени на здравословното хранене. За целта ще има лекции, семинари, беседи и дискусии, както и раздаването на 53 вида брошури, листовки, плакати и други здравно образователни материали.

Благодарение на всичко това хората ще се информират за различните сърдечно-съдови заболявания, за рисковете от възникването им и съответните начини за превенция.

РЗИ Смолян пък предлага измерване на количеството въглероден оксид в издишания въздух на хората, решили да откажат цигарите.  

В рамките на акцията ще бъдат популяризирани консултативните кабинети на РЗИ, които се занимават с диетично хранене, редукция на теглото и отказа от тютюнопушене.

Водещи

Най-четени