Как богатото съдържание на флавоноиди и витамини в къпините облекчава подаграта 21.08 | 11:45
Профилактиката на повторни пристъпи включва контрол върху теглото и избягване на храни, богати на пурини. Поддържането на диета, богата на фибри и бедна на мазнини, също е от ключово значение.
Подаграта е форма на остър артрит, която води до болезнени и възпалени стави. Най-често засяга палеца на крака, но може да повлияе и на други части на тялото като глезените, петите, китките, ръцете и лактите. Основният причинител на подаграта е натрупването на пикочна киселина в кръвта, което води до образуване на кристали в ставите, предизвикващи болка и възпаление. Възможно е дори да причини болки в долната част на гърба. Пристъпите на подагра обикновено преминават в рамките на една седмица, но е важно да се консултирате с лекар, за да се предотвратят бъдещи усложнения, включително увреждане на ставите и бъбреците.
Профилактиката на повторни пристъпи включва контрол върху теглото и избягване на храни, богати на пурини. Поддържането на диета, богата на фибри и бедна на мазнини, също е от ключово значение.
Особено полезни при подагра са храни, богати на витамин Е и селен, както и плодове като череши, къпини, боровинки, лилаво грозде и вишни. Тези плодове са източници на флавоноиди, които помагат за намаляване на нивата на пикочната киселина и подпомагат възстановяването на ставните тъкани. Редовната консумация на тези храни може да даде отлични резултати.
Сред всички плодове къпината се отличава като най-ефикасния при лечението на подагра. Това се дължи на богатото съдържание на витамини Р, К, С и А, както и на органични киселини като салицилова, лимонена и винена. Къпините са също източник на пектинови вещества и биофлавоноиди, които укрепват имунната система и помагат на организма да се освободи от свободните радикали. Освен това, те съдържат минерали като фосфор, калий, мед и магнезий, които подпомагат нормалното функциониране на нервната система и кръвообращението.
Къпините са и отличен източник на фибри, които подпомагат правилното функциониране на червата и помагат за поддържане на здравословно тегло. Те също така понижават нивата на холестерола, което допълнително подобрява общото здравословно състояние. Само една шепа къпини съдържа 8 грама фибри – два пъти повече от смляната пшеница. Манганът, който също присъства в този плод, е важен за формирането на съединителна тъкан, която е ключова за здравата костна структура.
За повече здраве и сладост в живота, не пропускайте да опитате някой вкусен сладкиш с къпини.
Водещи
-
Ще има ли кабинет с втория или третия мандат? (ОБЗОР)
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му ще върне папката празна
27.11 | 21:01
-
Швейцария оправда "Креди Сюис" по делото за пране на пари от Брендо
То е срещу българска престъпна група
27.11 | 20:45
-
Слави: Не съм водил разговори с г-н президента Силви Кирилов да стане служебен премиер
Той коментирай възможността Силви Кирилов да стане служебен премиер, ако бъде избран за...
27.11 | 20:30
-
Шести протест на "Правосъдие за всеки" срещу избора на главен прокурор
Демонстрантите отправиха нов призив към Народното събрание
27.11 | 20:15
Най-четени
-
Биткойнът удря $500 000 до 2027 г.?
Регулациите на държавно ниво ще направят пазара по-стабилен
27.11 | 15:20
-
Европа е изправена пред риск от по-скъпа енергия
Това се дължи на очакваната най-студена зима след военното нахлуване на Русия в Украйна през...
27.11 | 15:00
-
Лена Бориславова: ГЕРБ трябва да се разграничи от ДПС за преговори с ПП-ДБ
Условията за диалог
27.11 | 09:59
-
Фънки тръгна за фитнеса, но стигна до...
27.11 | 17:45