Ново финансово звено в НЗОК ще следи средствата в болниците 11.05 | 15:03

32 млн. лв. излишък е реализирала Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към 31 март 2012 г.

От Ивелина Георгиева

32 млн. лв. излишък е реализирала Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към 31 март 2012 г. Това отчете управителят на Касата д-р Пламен Цеков. По предварителни данните размерът на събраните приходи и трансфери на Касата за първото тримесечие на годината е над 621 млн. лв., което представлява изпълнението от сто на сто, спрямо заложените за периода.

Новият управител на НЗОК д-р Пламен Цеков представи отчета за изпълнение на бюджета на НЗОК за първото тримесечие на 2012 г. Той отбеляза, че за първото тримесечие на болниците е изплатено всичко, което те са заявили в рамките на бюджета, регламентиран по договора на всяко лечебно заведение с НЗОК.

По-голям процент от българите се осигуряват и има повишена събираемост, посочи д-р Цеков. Първото тримесечие на годината е изплатено всичко на болниците, които те са заявили, но Касата констатирала разликата от отчетения обем дейност и това, което НЗОК е изплатила на лечебните заведения.

През тази година има редица нови дейности, които болниците са заявили, че ще извършат, но те не са заявени в бюджета на НЗОК, който е правен миналата година.

Преразходът на болниците в цялата страна е 9 млн. лв. И той се получава основно от новите дейности и завишаването на обемите, констатира управителят на НЗОК. Някой от болниците с по-голям преразход са бургаската болницата – 450 хил. лв. и "Пирогов".

Има болници в преразход 260 лв. и такива с 14 хил. лв., сумите са различни, заяви д-р Цеков. "Болничните мениджъри трябва да планират дейността според бюджета си", апелира той. НЗОК ще реши дали ще изплати над лимитните дейности след много задълбочен анализ и предварителни проверки на отчетената дейност. На този етап има малък резерв в бюджета за първите три месеца от годината и може да се плати от него, заяви д-р Цеков.

Предстои експерти от институцията да извършат проверки на болниците и да изготвят анализ на какво се дължи този преразход.

До 31 март 2012 г. за болнична помощ НЗОК е изплатила над 315 млн. лв., което представлява 95 на сто спрямо планираните за периода. От миналата година има намаление на някои клинични пътеки, но други са се повишили, каза д-р Цеков.

Вече има намаление на цените на някои медикаменти, благодарение на договарянето на цените, но има и такива, които отказват да извършват договаряне за отстъпка. Договарянето е приключило и сега тече процедура за подписване на договорите.

НЗОК е приключила процедурата по договарянето на цените на лекарства в областта на онкологията, прилагани в болничната помощ. В момента тече процедурата по подписване на договорите с фирмите.

При 50 медикамента е договорена над 50% отстъпка в цената, а финансовият ефект от отстъпките при 95 лекарства възлиза на 530 700 лв.

284 продукта за лечение на злокачествени заболявания са минали през договаряне на цените и 174 медикамента е постъпило предложение за отстъпка. НЗОК е приела ценовите оферти на 123 лекарствени продукта, изготвени са 40 документа за отстъпка, като тя варира от 5 до 95%.

Има специална методика, по която се извършва договарянето на отстъпките, но това, че договарянето не е задължително, създава определени проблеми. В тази връзка новото ръководство на Касата ще се опита да направи промени в методиката. Това каза новият директор по лекарствената политика в НЗОК Николина Първанова.

Д-р Цеков увери, че ще направи всичко необходимо лекарствените продукти без аналог да не изчезнат от българския пазар, тъй като някои от техните производители не желаят да договарят отстъпки от цените. В момента за 16 медикамента няма договореност за отстъпка в цените поради нежелание на техните производители. Сред тези медикаменти има и такива, без аналог, подчерта Първанов.

"Касата ще се погрижи да не изчезнат от пазара лекарствата, за които няма договаряне", увери тя.

Управителят на НЗОК коментира и структурните промени, които е направил във ведомството. Той изтъкна създаването на нова дирекция "Финансов контрол", която ще има за цел да проследи движението на средствата в болниците и дали те са стигнали до пациента.

Финансовото звено в НЗОК ще се следи още и как лечебните заведения разходват средствата за храна, напитки и доставчици и др. Д-р Цеков посочи, че тази мярка се прави, с цел да се проследи защо в някои болници хранодена е 3 лв., а в други – 9 лв. "Нормалният храноден за страната е 3 лв.", посочи той.

Новите назначения от началото на управлението д-р Пламен Цеков са десет, а петима са освободените от длъжност. Четирима души от екипа на предишния управител са освободени и един сам е напуснал, защото е намерил реализацията на друго място.

Освободен е директорът на общата администрация, директорът на отдел "Медицински дейности", тъй като трябва да се ръководи от икономисти, смята новият управител на Касата, в отдел "Контрол на болничната помощ" също има промени.

Водещи

Най-четени