Пламен Цеков е новият управител на Здравната каса 29.03 | 14:25

Мандатът на Цеков е до февруари 2015 година

От Андриян Георгиев

Със 115 гласа "за", двама - "против", и 13 - "въздържали се", парламентът избра депутата от ГЕРБ Пламен Цеков за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Той заема поста на подалата оставка Нели Нешева.

Мандатът на Цеков е до 12 февруари 2015 година. Решението влиза в сила от датата на публикуване в "Държавен вестник", съобщи БТА.

"Не се притеснявайте, че моята кандидатура е политическа. От една страна ще искам да оправдая политическото доверие, от друга – общественото доверие”, увери Цеков, цитиран от Агенция "Фокус".

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова очерта профила на управителя на Здравната каса - да не допуска задкулисни сделки, професионалист,  доказал качества и умения в сферата на здравеопазването, човек  с морал, чест, управленски опит, ръководил структури в сферата на здравеопазването. 

Съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов посъветва новия председател на Здравната каса да не прави компромиси.

"Вие имате предимството, което предишните нямаха – идвате от парламента и знаете, че реформите и промените в здравната система започват със законодателни промени, че може да съществува и друго, различно от вашето мнение и да е правилно. Това вашите предшественици го пренебрегваха”, обърна се пък Мая Манолова от "Коалиция на България" към номинирания Пламен Цеков.

Водещи