Опасна ли е храната, приготвена вкъщи? 20.05 | 08:00

Нови изследвания в САЩ показват, че условията в кухните вкъщи не отговарят на тези в ресторантите

От Кремена Бедерева

Нови изследвания показват, че най-малко една от всяка седма домашна кухня ще се провали, ако бъде проверена от здравната инспекция, която следи ресторантите, пише Foxnews.

Малко проучване, проведено в Лос Анджелис, Калифорния установило, че само 61 процента от кухните в домашни условия ще получат средна оценка, ако те бъдат оценявани от инспекцията. Най-малко 14% от тях ще се провалят и най-вероятно ще получат най-ниската оценка.

"Ако имам приятели, чиято кухня е оценена с най-ниската оценка, не съм сигурен, че ще искам да ме поканят на вечеря у тях", каза д-р Джонатан Филдинг, директор на Департамента за обществено здраве, в Лос Анджелис.

За сравнение, 98% от всички ресторантите в Лос Анджелис получават много добра или средна оценка всяка година.

Проучването се смята за едно от първите, което оценява безопасността на храните, които  американците приготвят в собствените си домове. Резултатите се основават не само на самите проверки, но на интернет проучване сред около 13 хиляди американци.

Въпреки това е трудно да се сравнят условията на кухните в домовете  с тези в ресторантите, тъй като обучени инспектори проверяват и дават своята обективна оценка за мръсотията, наличието на паразити, съхранението на храни и работната ръка в ресторантите.

Нещо повече, експертите не смятат, че проучването е представително за всички домакинства, защото хората, които са по-заинтересовани и съзнателни за безопасност на храните са по-склонни да предприемат теста.

"Вие няма да се включите в запитването, ако не разполагат с домашен компютър или просто не ми пука за чистотата на кухнята ви", смята Мартин Bucknavage, специалист по хранителна безопасност в щатски университет по хранене.

През 2006 г. Отделът по здраве започва проверка на домашните кухни, предназначена да помогне на потребителите да се научат как да съхраняват и приготвят храната си по безопасен начин. Отделът също  така провежда онлайн тест, който съдържа 45 въпроса, с два възможни отговора - да или не. Тестът всъщност симулира проверките, които здравните инспектори правят в ресторантите.

Сред въпросите, които са били зададени на хората, са били при каква температура трябва да се съхранява суровото месо, дали охлаждане до 41 градуса по Фаренхайт или по-ниска е опасно, дали суровото месо може да се съхранява с други хранителни продукти в хладилника и дали плодовете и зеленчуците трябва винаги да бъдат изплакнати, преди да бъдат консумирани.

Проучването се основава на тестове, направени през 2008 г.

Като цяло, 34% от анкетираните са получили най-високата оценка, което означава, че са дали правилен отговор на най-малко 90% от въпросите. 27% от участвалите в проучването получили средна оценка, а 25% - ниска. 14% дори не са успели да покрият минимума от най-малко 70 верни отговора.

Около 87 милиона са случаите на хранителни заболявания в САЩ всяка година, в това число 371 000 хоспитализации и 5700 смъртни случая, според данните на организациите, занимаващи се с тези заболявания.

Много от заболелите са получили проблема си именно след хранене в ресторант или на някакво голямо събиране, на което са били предложени различни храни. Експерти обаче смятат, че основната част от хранителни отравяния са недекларирани заболявания от храни, приготвена вкъщи.

Водещи

Най-четени