Реабилитация на въглехидратите 14.06 | 18:47

Тестените изделия, картофите или хлябът се оказват добър съюзник в борбата с килограмите

От Кремена Бедерева

След десетилетия жестоки диети, които изключват всякакви тестени изделия, въглехидрати, картофи или хляб, сега е време те отново да се завърнат в менюто с вълнуваща нова диета.

Обещанията на специалистите са за драматична загуба на тегло, без да се жертва удоволствието от похапването на въглехидратите. Тайната се крие в специална форма на въглехидратите, наречена "устойчива скорбяла", пише Daily mail.

Изследванията започват да показват, че това съединение, което се съдържа в леснодостъпни храни - е голямо предимство за намаляване на теглото (и цялостното здраве), тъй като не се абсорбира в кръвния поток в тънкото черво като всяка друга храна. Вместо това, тъй като преминава през системата, то създава верижна реакция, намалява мастните клетки, запазва мускулите, засилва метаболизма и кара хората да се чувстват сити за по-дълго време.

Скорбялата под формата на устойчиво нишесте се намира в бананите (един банан съдържа 12,5 грама резистентна скорбяла), овес, боб, леща, картофи, тестени изделия и ръжен хляб. Най-ефективният начин да се усвои скорбялата е да се консумира най-малко един грам с всяко хранене или да се яде 10 до 15 грама на ден.

Това нишесте "пътува" през храносмилателната система почти непокътнато, като стимулира топенето на мазнини и ензими, (особено в областта на корема), засилва работата на черния дроб, запазва мускулната маса, засилва метаболизма, като създава чувството на ситост.

Елън Кунс и Франсис Лерман-Рот, които разработват диета, установили, че хората губят тегло, без да се чувстват лишавани от храна и отслабвали значително, като биха могли да се адаптират към принципите на диета, дори и за цял живот.

И двамата автори са категорично против ниско съдържащите въглехидрати диети, като смятат, че този тип хранене е труден, неестествен и неефективен в дългосрочен план. Те твърдят, че нашите тела и умове са се приспособили да ядат храни, съдържащи скорбяла.

Според тях най-много нишесте съдържат зелени банани - ако ядете един леко зелен банан на ден, получавате гарантирано 12,5 грама устойчиво нишесте, което помага да отслабнете, без да се чувствате гладни.

Гарантирано сбогуване с излишните килограми идва и след увеличаване на дневния прием на следните храни, които са богати на устойчивото нишесте:

- зелени банани - 12,5 гр;

- узрял банан - 4.7 гр;

- овес, без топлинна обработка – 4.6 гр;

- боб – 3.8 гр;

- леща, варива – 3.4 гр;

- картофи, варени - 3.2 гр;

- нахут – 2.1 гр;

- пълнозърнести макаронени изделия – 2 гр;

- ръжен хляб - 1.3 гр;

- картофен чипс – 1 гр;

- корнфлейкс - 0,9 гр;

- пълнозърнест хляб (едно парче) – 0.3 гр;

Резултатите изглежда показват, че добавянето на малко нишесте в закуската сутрин е достатъчно, за да се изгорят близо 25% повече калории на ден. В същото време се консумират около 10 процента по-малко калории, защото не се чувствате гладни.

Повечето от нас естествено консумира около 4,8 грама нишесте на ден, но авторите смятат, увеличаването на приема на 10 до 15 гр на ден е достатъчно, за дВъглеа се предизвикат бързи и прости начини за отслабване. Експертите смятат, че след седемдневна диета, с увеличаване на приема на устойчива скорбяла и поддържане на калории до 1200 на ден, теглото  драматично ще се промени.

Как работи диетата?

1. Консумирайте най-малко 10 гр. нишесте на ден.

2. Осигурявайте си поне една четвърт скорбяла в чинията си - останалите три четвърти трябва да е постно месо и нискомаслени млечни продукти, плодове и зеленчуци;

3. Правете си подробен дневник с храната, която ядете;

4. Ако тренирате много и започнете да се чувствате гладни по време на диета, удвоете закуските, съдържащи нишесте;

5. Ако не губите тегло, върнете се в началото на диета;

6. Увеличете приема на нишесте в закуските.

Водещи

Най-четени