Трябват ни повече екипи в Спешната помощ 01.04 | 11:02

Това би позволило успешното ѝ райониране, смята Мирослав Ненков

От Елена Кирилова

Спешната помощ в София може да бъде районирана успешно, единствено ако бъде увеличен броят на екипите. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, цитиран от агенция "Фокус”.

По думите на Ненков районирането няма как да се случи по време на служебното правителство, тъй като става дума за генерално преустройство на системата на бърза помощ в столицата.

Заместник-министърът обясни, че тази стъпка би подобрила Спешната помощ, но за целта трябва да бъдат наети доста кадри, така че самите пациенти да успеят да усетят подобрението.

Районирането ще позволи скъсяване на срока на пристигане на линейките. Въпреки това Ненков е категоричен, че са необходими повече линейки, тъй като, ако не бъдат увеличени, нито едно райониране не би било достатъчно в този случай без необходимите екипи.

Реформата в здравеопазването в България би могла да бъде успешна, ако младите лекари не отиват да работят в чужбина, подчерта заместник-министърът.

Във връзка с решението на Общинския съвет в Пловдив за затваряне на белодробната болница в града, Ненков заяви, че Министерството на здравеопазването няма инструменти за въздействие върху решенията, на който и да било Общински съвет.

По думите на заместник-министъра ситуацията с болницата в Девин е подобна.

Единственото, което би могло да направи министерството в тази ситуация, е да гарантира здравна помощ на населението в засегнатите райони.

Водещи

Най-четени