Четири начина да не ни "хване" настинка или грип 06.12 | 15:13

Свежият въздух, релаксацията и честото миене на ръцете държат вирусите далеч от нас

От iNews.bg

Зимата е сезонът, в който хората най-често се разболяват. Мъчат ни студовете и липсата на слънце, а оттам -  настинките и гриповете. Това време от годината е прословуто с гледка от болни, подсмърчащи и кашлящи хора.

Но какво е тайната и как да се предпазим от подобни вирусни заболявания през зимата? Лекарите принципно съветват хората да се ваксинират срещу грип, като най-добрата превантивна мярка срещу вирусите. Но има и няколко други лесни начина, които могат да помогнат на хората да не боледуват. Интернет сайтът Foxnews предлага четири прости и лесни съвета, за да не се разболяваме.

Сприятелете се със свежия въздух

Общата мъдрост е, че стоенето на закрито през зимата, където е топло и приятно, е по-добре за имунната система, отколкото навън в студа. Проблемът е, че стоенето продължително време на закрито и непроветрено място и с постоянен контакт с други хора и техните микроби е доста нездравословно.

Но не само по-честото излизане навън ще ви помогне да се отървете от мръсния въздух, но и ще ви даде възможност да си "починете" от всички тези микроби, циркулиращи вътре, както и да се разходите, което пък от своя страна може да засили имунитета ви.

Релаксацията "убива" настинките

Има милион причини, поради които може да се вярва, че отпускането и почивката могат да държат настинките далеч от нас. "Стресът може да увеличи чувствителността ни към настинките и грипа", смятат специалистите.

Обяснението според тях е в отделянето с времето на хормона на стреса, което пък от своя страна възпрепятства способността на тялото да произвежда цитокини, които всъщност предизвикват реакция на имунната система за борба с болестта.

"По-малко вероятно е хората да се грижат за себе си, да ядат здравословна храна или пък да правят упражнения, когато са под стрес", казват лекарите. А тези дейности всъщност имат решаващо значение за имунната ни система.

Мийте си ръцете постоянно

Простудата и грипът се разпространяват много лесно чрез докосване. Затова - избягвайте да си пипате очите, носа, устата с пръсти, колко се може по-рядко и се уверете, че сте си измили ръцете добре. Използвайте сапун и топла вода за целта – това си остава най-ефективното средство срещу грипа според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Разчитайте на течен сапун, тъй като микробите могат да растат върху калъпчето сапун. Подсушавайте си ръцете, тъй като вероятността за разпространение на бактериите е по-голяма при влажни ръце, съветва д-р Дана Симплър, от Мercy Medical Center в Балтимор.

Наспивайте се добре

Една неспокойна нощ не е нещо, за което трябва да се притеснявате, но ако се случва често и почти всяка вечер не може да спите спокойно, това може да попречи на способността на имунната система да функционира нормално. Въпреки че експертите не са единни относно времето за сън, което е необходимо на човек, за да бъде възстановен, все пак ако спите по-малко от 7 часа на денонощие, това може да засили шансовете ви да се разболеете по-лесно.

"За много от нас, за съжаление, времето преди сън, в легло, е най-подходящото и спокойно място, когато хората размишляват върху проблемите си. Но, за съжаление, главоблъсканиците преди сън нарушават спокойствието ни през нощта и пречат на съня ни", смята специалистът по сън д-р Лесли Суонсън, от Университета на Мичиган.

Водещи

Най-четени