Яжте риба, за да изгоните болестите 12.03 | 11:31

Редовното консумиране на риба намалява шансовете от заболявания и физически травми с 40 на сто

От Кремена Бедерева

Редовното консумиране на риба намалява шансовете от заболявания и физически травми с 40 на сто, установи японско проучване, цитирано от в. Daily Mail.

Изследването било проведено от Националния институт за здравеопазване и здравословно хранене на Япония. То обхванало 1000 мъже и жени, които трябвало да попълнят формуляри за констатиране на психичното и физическото им здраве.

Сред въпросите фигурирали как се справят с използването на обществения транспорт, с плащането на сметките и колко често се срещат с приятели, допълва БТА. Участниците в проучването трябвало подробно да опишат и хранителния си режим.

Тези от тях, които консумирали повече протеини с морски и животински произход, се оказали с 40 на сто по-малко заболявания и физически контузии седем години по-късно. Протеините са ключов фактор за натрупването на мускулна маса.

По този начин хората се предпазват от падания и фрактури на костите. Но с напредването на годините организмът се справя все по-трудно с абсорбирането им. В резултат на това, когато остареем, са ни нужни повече протеини, за да останем в добро здравословно състоявние. Особено полезни в това отношение са рибните продукти, които съдържат големи количества омега-3 мастни киселини.

Те спомагат за намаляването на болката от артрита и избавят възрастните хора от деменция. Увеличаването на приема на протеини от животински произход увеличава функционалните възможности на възрастните хора, заключава проучването.

Водещи

Най-четени