EFSA: Не отглеждайте кълнове сами 05.07 | 11:34

В доклад на службата по безопасност на храните в ЕС се посочва връзката между E.coli и семена за кълнове от Египет

От iNews.bg

Европейската служба по безопасност на храните (EFSA) потвърди подозренията, че заразата от E. coli O104:H4 в Германия и Франция, е тръгнала от семена от сминдух, внесени от Египет.

По-късно тези семена са използвани от потребителите във вид на кълнове и имат най-пряка връзка между двете огнища на заболяването, твърди доклад на службата. Все пак властите коментират, че не всички внесените в ЕС зърна за производство на кълнове от Египет в периода 2009 – 2011 година могат да бъдат обвързани с тези случаи.

Във връзка със своите проучвания от EFSA изискаха от Европейската комисия да въведе строг контрол на семената за производство на кълнове във всички страни от ЕС, в които има внос. Потребителите бяха посъветвани да не отглеждат сами кълнове от семена, както и да не консумират кълнове преди термична обработка.

От месец май в Европа се разпространява токсичен щам на бактерията ешерихия коли, който причини смъртта на 48 души в Германия. Има и един смъртен случай в Швеция, като починалият е пътувал до германия. По-късно болестта се появи и във Франция. До този момент броят на заболелите е 4 178 души.

Анализът на данните, получени от властите в Германия и Франция, е показал най-явна връзка между двете огнища на заболяването. Това са семена за кълнове, внесени от Египет. Вносителят е германска компания, допълват от EFSA. Медицинските власти допълват, че негативните тестове на семена, не са доказателство, тъй като е достатъчно само в някои от тях да се крие опасната бактерия.

Водещи

Най-четени