ООН иска удвояване на зелената енергия до 2030 г. 21.04 | 18:01

Инициативата е част от проекта за осигуряване на устойчиво икономическо развитие в световен мащаб

От Георги Георгиев

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун отправи призив за удвояване на глобалната консумация на възобновяема енергия през следващите две десетилетия с цел осигуряване на устойчиво икономическо развитие, информира AFP.

"Подобна цел е постижима, ако покажем нужното политическо лидерство", коментира по случая лидерът на световната организация. Призивът на Бан Ки-мун е в синхрон с инициативата за устойчиво енергийно развитие, чиято цел е универсален достъп до енергия през 2030 г. Към момента възобновяемата енергия съставлява 16% от световната енергийна консумация.

"Трябва да бъдем много дисциплинирани в начините, по които използваме енергията. Нужно е да променим напълно нашето поведение в дома и на работното място", каза Бан Ки-мун по време на събитие, организирано от Центъра за глобално развитие – мозъчен тръст, базиран във Вашингтон.

Днес около 1,3 млрд. души по света – една пета от световното население – нямат достъп до електричество, а 2,7 млрд. души не разполагат с чисто гориво, с което да готвят храната си и да отопляват домовете си. Вместо това те разчитат на енергията, добита при изгарянето на въглища, дърва или животински отпадъци.

ООН очакват 120 държавни глави и премиери да присъстват на конференцията Рио+20, която ще се проведе в бразилската столица през юни. На нея ще бъдат обсъждани проблемите на устойчивото развитие, като фокусът ще бъде поставен върху създаването и реализираното на план за устойчиво развитие.

В понеделник (16 април) Европейският съюз обеща да задели средства, с които да помогне на държавите от Третия свят да разработят проекти, които до 2030 г. да снабдят с устойчива енергия близо 500 млн. души по света.

Водещи

Най-четени