Соевият сос – познат от 3 хиляди години 03.04 | 15:15
Вкусът от хилядолетията е постигнат и в днешния сос, но не и качеството и свойствата му

Соевият сос е на повече от 3 хил. години, но познатият ни вид и вкус нямат много общо с това, което са произвеждали китайците преди хилядолетия. Това коментират от екологичното движение Slow Food.
Какво е различното – отговор на този въпрос еколозите дадоха след посещение на традиционна фабрика за соев сос в Шанхай.
Соевият сос се приготвя традиционно от три съставки – соя, сол и вода. Те се поставят заедно в съд и ферментират в продължение на шест месеца или дори и повече. В някоя от рецептите се прибавят и пшеничени зърна, които да стабилизират соса.
Днес обаче времето ни притиска и производството на соса отнема само дни – с помощта на солна киселина се извличат съставките на соята. Така процедурата отнема между 15 и 20 часа, а не половин година. След това получената течност се прецежда, добавят се оцветители, които да докарат карамеления цвят, царевичен сироп и сол и други подправки.
Соевият сос в китайския ресторант или в магазина на вкус наподобява произведения по традиционна рецепта, но като качество е много далеч от него, а за хранителните му и здравословните свойства – коментарът е излишен.
Все пак соев сос, произвеждан по традиционната рецепта, все още може да бъде намерен. Една от малкото фабрики е "Киан Уан Лонг" в Китай. Техният сос на практика няма никакви допълнителни оцветители или подобрители на вкуса, а самите соеви зърна не са генно модифицирани. Те се оставят да ферментират в гигантски глинени съдове, покрити с бамбукови капаци във формата на конуси.
Средно по тази технология соевият сос се произвежда за година- година и половина, разказват от компанията. Всяка година те произвеждат към 100 хил. бутилки соев сос – изненадващо, при положение, че се използват само древни съоръжения и технологии. Например след ферментацията соята минава през специална дървена преса – както са правели китайците преди векове.
Водещи
-
Гъбари изкарват една пенсия за 2 дни
Проблемът обаче е, че тези доходи са непостоянни, тъй като се изкарват за кратко само през...
16.06 | 17:40
-
Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му е близо до победа в конфронтацията с Иран
Нетаняху допълни, че израелската авиация в момента контролира небето над Техеран и призова...
16.06 | 17:20
-
Софийска прокуратура обвини мъж, блъскал главата на приятелката си в пода 2
Образувано досъдебно производство
16.06 | 16:59
-
От "Български пощи" с важна новина за пратките
При промяна на ситуацията, информация ще бъде публикувана на сайта на "Български пощи“.
16.06 | 16:30
Най-четени
-
Алгафари към Радев: Безсмислените туристически пътувания, на гърба на социално слабите, са разхищение
Кампанията си има цена азЬЦДФЖГХЙКП683241 ?.МНБЖЦЬ
16.06 | 12:15
-
Черешите и ябълките със сериозен ценови скок
Цената на лимоните спада до 3,08 лева за килограм. Цената на черешите расте от 8 лева до 8,90...
16.06 | 14:00
-
Част от лекарствата започнаха да пристигат при нас с нови, естествено по-високи цени
Какво предстои?
16.06 | 12:45
-
Локализирано е замърсяване с дизелово гориво в морето край Бургас
Резултатите от проведените изпитвания са изпратени в Басейнова дирекция „Черноморски район“ за...
16.06 | 11:04