Край на алергията към котки 11.06 | 09:55

Учени са открили как да лекуват алергиите към котките, а не просто да облекчават симптомите

От Елена Кирилова

Има надежда за любителите на котки, които са алергични към своите домашни любимци, тъй като учени са разработили лекарство, което спира нежеланите алергични реакции, а не просто лекува симптомите, съобщава вестник Telegraph.

Изследователите открили как точно животните предизвикват алергии при различните хора и установил как имунната система идентифицира и реагира на алергените.

Екип от имунолози от Катедрата по молекулярна медицина към Нотингамския университет идентифицирал компонент от клетките, който играе ключова роля в предизвикването на алергични реакции към микроскопичните парченца котешка кожа, които лесно се пренасят във въздуха.

Работата на учените е съсредоточена най-вече към ролята на манозния рецептор, който се намира на повърхността на дендритните клетки, намиращи се върху кожата, носа, белите дробове и стомаха. Тези клетки са сред първите в имунната система, които влизат в контакт с алергените.

Екипът установил, че манозният рецептор играе основна роля, не само при разпознаването на алергените, но и провокира алергичната реакция към тях.

"През последните няколко десетилетия се наблюдава рязко увеличение в разпространението на алергичната астма при децата и тя достига до епидемични размери в много индустриални страни", коментира д-р Амир Гаем-Магами, ръководител на изследването.

Алергията е заболяването, причинено от начина, по който телата на имунната система реагират на обикновено безвредни неща от околната среда, наречени алергени. Тялото счита, че имунната му система е подложена на атака - ето защо освобождава химични вещества, включително и хистамин, което води до класически симптоми като сърбеж на очите, хрема, кихане и хрипове.

Според учените това откритие може да проправи пътя за разработване на нови начини за лечение на алергии, вариращи от кихане до сериозни астматични пристъпи.

Водещи

Най-четени