Чудотворна молекула се крие в млякото 06.06 | 19:31

Тя предотвратява затлъстяването, пази от диабет и дори повишава издръжливостта на мускулите

От Георги Георгиев

Швейцарски изследователи от Федералното политехническо училище в Лозана (EPFL) са открили, че молекула, присъстваща в млякото, (а вероятно и в много други храни и напитки, като например бирата) притежава чудотворни свойства за здравето на организма, съобщава Phys.org.

Анализите показват, че съединението никотинамид рибозид (NR) може да играе важна роля в предотвратяването на затлъстяването, болести като диабета и дори да повиши силата и издръжливостта на мускулите.

В статия в сп. Cell Metabolism ръководителят на проекта Йохан Оуеркс и неговите колеги описват серия от експерименти с помощта на молекулата NR – слабо изучено до момента съединение, което било известно най-вече с влиянието си върху дейността на клетъчните митохондрии (енергийните централи в клетката).

След като успели да извлекат от млякото достатъчни количества от сложното съединение, учените го изпробвали върху мишки и изследвали ефекта му. Резултатите били повече от впечатляващи.

Оказало се, че NR молекулата играе роля в предотвратяване на затлъстяването. Мишките, които били хранени с храни с високо съдържание на мазнини и приемали допълнителни количества NR, напълнявали с 60% по-малко от тези, които били на същата диета, но в храната им липсвала тази молекула.

Освен това нито една от получавалите NR мишки не показала симптоми на диабет, за разлика от индивидите в другата изследвана група. "Дори при нормална диета NR подобрява чувствителността на организма към инсулин", обяснява Чарз Канто, един от авторите на статията.

Другото важно откритие било, че молекулата подобрявала чувствително мускулния тонус. Мишките, които били хранени с NR за период от 10 седмици, придобили по-издръжливи мускули от тези, които не получавали добавката. По-добрата форма на първите била видна и от наблюденията, направени на мускулните влакна на мишките под микроскоп.

NR подобрявала дори енергийните разходи на организмите на гризачите. След осем седмици на хранене с молекулата мишките демонстрирали по-добра устойчивост в охладена среда.

Учените предполагат, че тези ефекти са резултат от подобрената от NR митохондриална функция в клетките. Изследванията показали, че молекулата стимулира и дейността на клас ензими, които от своя страна подобряват горенето на липидите и оксидативните способности на клетките.

Наред с това, въпреки всичките си усилия, учените към момента не са успели да открият нито един страничен ефект от поемането на тази молекула от организма. Широкото разпространение на молекулата в храните в бъдеще би я направило по-възприемчива като хранителна добавка към менюто на хората, смятат авторите на статията.

Подобряването на митохондриалните функции с помощта на NR може един ден дори да смекчи част от ефектите на стареенето върху човешкия организъм и дори да увеличи продължителността на живота, надяват се изследователите.

Водещи

Най-четени