Curiosity се готви да пробива на Марс 30.01 | 07:43

Предстои първата по рода си операция по взимане на проби от марсианските скали

От Георги Георгиев

Марсоходът на НАСА Curiosity се подготвя да използва за първи път пробиващата система на борда си за взимане на проби от скалите на Червената планета, съобщават от американската космическа агенция.

В момента ръководителите на проекта от Лабораторията за реактивни двигатели (JPL) на НАСА провеждат тестове, които показват дали хардуера в роботизираната ръка на Curiosity ще издържи на натоварването при пробиването на скалите.

Въпросните тестове са необходими поради големите температурни разлики през деня и през нощта на Марс. Според учените те могат да натоварят допълнително механичните компоненти на Curiosity, което евентуално да доведе до технически проблеми, свързани със свиването на метала в роувъра.

Самите проби ще бъдат взети от плосък скален масив, наречен "Джон Клейн", разположен на дъното на кратера Гейл. Това е мястото, на което Curiosity успешно кацна на 6 август миналата година.

Основната мисия на марсохода, разполагащ със сложна апаратура на борда си, е да изследва повърхността на кратера, да анализира какви са били условията в него преди много милиони години и дали е могло да съществува живот.

Учените от НАСА очакват мисията на подвижната лаборатория да продължи поне две земни години.

Водещи

Най-четени