Микроб от кожата ни може издържи на Марс 10.01 | 15:24

Откритието, че наглед крехката Serratia liquefaciens издържа на невероятни натоварвания, ще бъде използвано в търсенето на извънземен живот

От Георги Георгиев

Често срещани на земята бактерии се оказаха изненадващо адаптивни към условия, подобни на тези на Марс - ниско налягане и температури и наситена с въглероден двуокис атмосфера, съобщи Reuters, позовавайки се на микробиолози от университета на Флорида. Откритието ще бъде използвано в търсенето на извънземен живот.

Бактерията Serratia liquefaciens обитава най-различни среди. Тя може да бъде открита както върху човешката кожа, коса, бели дробове, така в риби, водни системи, върху листа и корени на растения. Въпросният микроорганизъм най-вероятно е еволюирал на морско равнище, затова за учените е било много изненадващо да я открият в експериментална камера, намаляваща налягането на марсианските 7 милибара.

Атмосферното налягане на морското равнище на Земята е около 1000 милибара или 1 бар (атмосфера).

"Наистина беше голяма изненада ни", коментира Андрю Шюргер, учен от екипа. "Нямахме причина да мислим, че ще може да расте при 7 милибара. Бактерията беше включена в изследването, защото разполагахме с култури и този вид е откриван по космически апарати", допълва специалистът, цитиран от БТА.

Освен че засилва опасенията да не бъде заразен Марс с микроби, изследването насочва към по-широк обсег на живите форми, които могат да еволюират там.
За да оцелеят обаче, микробите трябва да издържат и на силната ултравиолетова радиация, която обсипва марсианската повърхност, тъй като Червената планета не разпада със защитите на Земята – магнитно поле и озонов слой. Наред с това те трябва имат достъп до вода, органичен въглерод и азот.

Марсоходът на НАСА Curiosity вече пет месеца е на Червената планета, за да търси условия за микробиологичен живот. Учените не очакват да открият следи от такъв на мястото, където той кацна – марсианския кратер "Гейл", но се надяват да разберат дали на планетата някога е имало съставки на живота. За целта те ще анализират химическия състав на скали и пръст.

Търсенето на земни микроби, които биха могли да издържат в суровите марсиански условия, досега се съсредоточаваше предимно върху т.нар. екстремофили, виреещи само в изключителен студ, суша или в киселинна среда. Два такива екстремофила, както и 23 други често срещани микроби, изследвани заедно със Serratia liquefaciens, не оцеляха в експеримента, в който беше възпроизведено не само ниското налягане на Марс, но и студените температури и наситената с въглероден двуокис атмосфера.

В друг експеримент от около 10 вида други микроби, взети от сибирската вечно замръзнала почва на дълбочина от 12 до 21 м, оцеляха 6 вида. Всички те са от рода Carnobacterium. Следващият етап от изследването ще провери дали тези микроби могат да оцелеят в още по-сурови условия, като по-голяма соленост, радиация, и по-малко вода.

Учените изследват също генетиката и метаболизма на Serratia liquefaciens.

Водещи

Най-четени