Sofia Tech Park - магистралата на иновациите 18.06 | 15:15

Това ще бъде първата иновационна екосистема, смята президентът Плевнелиев

От Деляна Петкова

Sofia Tech Park е не по-малко важен, отколкото изграждането на магистрала "Тракия”, защото той трасира пътя на иновациите и създаването на първата в България иновационна екосистема, в подкрепа на иновациите и на предприемачеството. 

Това коментира президентът Росен Плевнелиев докато оглеждаше площадката за изграждането на новия технологичен парк, съобщиха от пресофиса на Президентството. Плевнелиев беше придружен от министърът на отбраната Аню Ангелов и на икономиката Делян Добрев.

Теренът е на бул. "Цариградско шосе” в столицата и е предоставен от Министерството на отбраната на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма срещу 5 млн. лева. Площта му е 270 декара.

По думите на Плевнелиев изграждането на парка е обезпечено финансово.  Вече е регистрирана и компанията Sofia Tech Park, като началният й капитал е 3 млн. лева. Първата фаза на изграждането ще получи финансиране от 50 млн. евро по ОП "Конкурентоспособност".

Тези средства вече са осигурени и предстои да започне изграждането прилежащата инфраструктура на парка и на първите сгради. В рамките на подготовката и изпълнението на тази фаза на проекта, ще се търсят и партньори сред научните среди и бизнеса.

До края на 2015 година трябва да функционира първата част от парка, където ще разгърнат дейността си първите компании.

Според прогнозите Sofia Tech Park на първия си етап ще ускори иновациите в един от седемте водещи за България клъстери, каквито са информационните и комуникационните технологии. Успехът зависи от качествената концепция, като иновационна екостистема, в която са посочени ролите на всеки от участниците, включително на БАН, на университетите, на бизнеса и на общините в страната, посочи още Плевнелиев.

iNews припомня, че президентът Плевнелиев презентира изграждането на иновационния парк по време на първата си визита в САЩ. Интерес към проекта демонстрираха представители на големи компании като Google, Cisco и HP.

Водещи

Най-четени