Пропуски на лекарите причинили смъртта на бебето в Тетевен 02.06 | 15:45

Приложените методи са довели до механична и биохимична травма на плода, смятат одиторите

От iNews.bg

На дежурния лекар в тетевенската болница, при който почина детенце при раждане, е образувано административно наказателно производство. Медицинският екип е неглижирал състоянието на плода и е допуснал пропуски при воденето на раждането на пациентката.

Това се посочва в доклад на Изпълнителната агенция медицински одит относно извършени проверки в МБАЛ Тетевен за смъртта на починало момиченце при раждане по време на дежурство на д-р Нина Байчева.

Проверяващите са установили, че дежурният лекар е преценила неправилно възможностите за вагинално раждане и прилагането на висок форцепс, който се оказал неуспешен. Така е пропусната възможността да се извърши цезарово сечение, което дава по-добра прогноза за плода.

Поведението на водещия раждането лекар е неправилно още от приемането на родилката, се посочва в одита. Наблюдението на хода на раждането е непълно и формално.

Приложените методи са довели до механична и биохимична травма на плода, смятат одиторите.

Медицинският одит обяви, че е образувал административно наказателно производство. Прокуратурата също образува проверка.

Родителите обвиняват за инцидента завеждащия на родилното отделение д-р Нина Байчева, която е израждала детето. Майката подаде жалба, според която по време на раждането върху нея е упражнено физическо насилие и това довело до смъртта на бебето ѝ.

Назначено е административно производство, а министърът на здравеопазването д-р Петър Москов постави срок от един месец да бъдат решени проблемите в отделението или то ще бъде закрито. Междувременно състоянието на 23-годишната майка е влошено и днес тя беше прегледана от екип на Майчин дом в София.


Водещи

Най-четени