Руската цена за АЕЦ „Белене” ни е висока 10.02 | 20:41

Според финансовия министър Симеон Дянков нормалната цена е около 5 млрд. евро

От Елена Коцева

В момента цената, която е предложена от руснаците за АЕЦ-Белене, е твърде висока. Това заяви в Плевен вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. По думите му с всички индексации централата излиза 8-9 млрд. евро.

"България ще трябва да плаща много дълго време този тип енергия и тя ще бъде твърде скъпа за страната", посочи Дянков, цитиран от БТА.

За нас нормалната цена е около 5 млрд. евро, каза той и уточни, че от ноември м. г. двете страни са в доста интензивни преговори по въпроса.

Според него, ако цената е тази, която иска България, ще може да се реализира проектът при вече заявен инвеститорски интерес не само от руски, но и от западноевропейски компании, които ще поемат голяма част от разплащането.

iNews припомня, че Националната електрическа компания (НЕК) обяви вече, че ще настоява всички дейности и стойности по проекта АЕЦ "Белене" да бъдат изчислени по Евростат 27 и по българския инфлационен индекс.

Това ще е позицията на българската страна като отговор на предложената от "Атомстройекспорт" цена от 6.3 млрд евро.

На въпрос опасява ли се, че България може да плаща неустойки, ако не се реализира проектът, вицепремиерът бе категоричен, че "с това руската страна обича да заплашва".

По същия начин има много неизпълнения по договора от тяхна страна и, ако се стигне до някакви спорове и арбитраж, те също ще плащат неустойки, коментира Дянков.

Ние нямаме опасения от тази гледна точка, заяви финансовият министър и уточни, че до края на март очакват руската страна да се аргументира за цената, като България ще направи същото. Председателят на парламента Цецка Цачева и вицепремиерът Дянков имаха двучасова среща с представители на бизнеса в Плевен.

Водещи

Най-четени