Въздухът над Плевен и Ловеч вече е по-чист 05.02 | 11:12

Вредните емисии в атмосферния въздух са намалели през 2010 г.

От Елена Коцева

Вредните емисии в атмосферния въздух в регионите на Плевен и Ловеч са намалели през 2010 г. Това показва мониторингът на  Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Плевен.

В резултат на завишения контрол промишлените предприятия изпълняват мерки за постигане на екологичните изисквания.

Сред тях е и циментовият завод в Златна Панега, който след въвеждане на нови филтри изпуска във въздуха 8-10 милиграма прах на кубичен метър - с около 80 на сто по-малко от допустимите количества по комплексното разрешително на фирмата, съобщава БТА.

Автоматичните станции за наблюдение показват частично, минимално, превишение само на нормите  за фини прахови частици във въздуха на Плевен и Ловеч, което се дължи основно на използването на твърдо гориво за отопление през зимата.  

В двете общини предстои актуализация на програмите за намаляване нивата на фините прахови частици, за да бъдат съобразени с изискванията на новата Европейска директива и Наредба 12 на екоминистерството. Очаква се документите да бъдат готови през март.

Те ще предвидят допълнителни мерки за опазване на въздуха в промишлеността и транспорта, както и при отоплението в бита.

Водещи

Най-четени