Гласуват вот на доверие на Папандреу 21.06 | 09:31

Страната е изправена пред тежка ситуация – от ЕС забавиха поредния транш, а протестите на гражданите не спират

От iNews.bg

Гръцкият министър-председател Георгиос Папандреу днес (21 юни) е изправен  пред ново изпитание – в парламента ще бъде гласуван поисканият вот на доверие, предаде "Ройтерс".

Гърция в момента е в тежка ситуация – европейските ѝ партньори настояват за още съкращения на разходите и стартиране на амбициозните планове за приватизация. От друга страна обаче хората в страната вече са изморени от мерките и протестите против новите реформи не спират.

В този момент и премиерът поиска вот на доверие за действията си. Преди това Папандреу направи и няколко рокади в кабинета - от 17 юни страната има нов министър на финансите - досегашният министър на отбраната Евангелос Венизелу пое щафетата от Георгиос Папаконстантину. Финансовият министър обра доста негативи през последните месеци и сега оглавява Министерството на околната среда.

Страната разчита на получаването на поредния транш от миналогодишната програма, чийто размер е 12 млрд. евро. Обсъжда се и възможността за нова схема за помощ на южната ни съседка.

На този етап обаче изплащането на парите е забавено, докато в парламента не бъдат гласувани новите моменти в икономическата програма. "Одобрението от страна на парламента е абсолютно необходимо и ще го изчакаме преди да вземем решението си за транша на 3 юли", коментира Жан-Клод Юнкер, който е председател на Eurogroup, неформалната организация на финансовите министри от еврозоната.

В неделя групата реши да изчака малко преди да отпусне парите за Атина. А втората схема ще бъде обмислена към средата на следващия месец. Идеята засега е на Гърция да бъдат дадени още 120 млрд. евро. Първата схема беше на стойност 110 млрд. евро.

Водещи

Най-четени