Гърция е с нов кабинет и нов финансов министър 17.06 | 10:40

Евангелос Венизелос оставя министерството на отбраната, за да поеме това на финансите

От Олга Андреева

Цялостен ремонт на правителствената схема предприе гръцкият премиер Георгиос Папандреу, след провала на опитите му да създаде правителство на националното единство.

В светлината на засилващия се международен натиск за още по-строги мерки за затягане на коланите, гражданските протести и критиките на опозицията, Папандреу реши да промени състава на кабинета.

В новото правителство ще има двама вицепремиери – освен Теодорос Пангалос и досегашният министър на отбраната Евангелос Венизелу ще заеме този пост, информира "Навтемборики".

Той ще поеме и ключовия пост на министър на финансите, овакантен от Георгиос Папаконстантину, който обра всички негативи от преговорите с кредиторите и ще бъде пратен в по-спокойното министерство на околната среда.

Сред другите по-важни промени са: нов министър на външните работи става Ставрос Ламбринидис, Янис Рангусис и Димитрис Репас сменят министерствата си на вътрешните работи и инфраструктурата, а извън правителствената схема остават Димитрис Друцас, Тина Бирбили, Янис Диамантидис и Лука Кацели.

Новите министри ще положат клетва в 13 часа, за да може след това Папандреу да поиска и вот на доверие от парламента. Тридневното обсъждане на вота ще започне в неделя.

Надеждата на Папандреу е с направените промени и новия, по-компактен състав на кабинета да получи вота на доверие на парламента, за да продължи тежките икономически реформи, необходими, за да се обезпечи кредитирането на страната.

Водещи

Най-четени