Гръцкото правителство оцеля при вота на доверие 22.06 | 09:54

Гръцкият народ не е толкова щастлив от резултата, коментира БиБиСи

От Андриян Георгиев

Гръцкото правителство спечели критичен вот на доверие в парламента, докато се опитва да спечели подкрепа за извънредни строги икономии и да избегне мораториум върху погасяването на задълженията си. 

Кабинетът постигна това, от което се нуждаеше, но гръцкият народ не е толкова щастлив от резултата, коментира БиБиСи.

Вотът на доверие беше гласуван по-рано през нощта след разгорещени дебати вчера.

Въпреки надвисналата опасност от бунт в управляващата социалистическа партия ПАСОК, депутатите на партията гласуваха с положителен вот за правителството.

Новият кабинет на министър-председателя Георгиос Папандреу беше одобрен от 155 гръцки депутати, 143 депутати гласуваха "против" правителството, а двама се въздържаха.

Сега предстои гръцкото правителство да внесе план за одобрение от парламента, който предвижда орязване на бюджетни разходи в размер на 28 млрд. евро, както и повишение на данъците, фискални реформи и приватазация.

Министрите от еврозоната настояват, че законодателството трябва да бъде прието, за да бъде отпуснат заем в размер на 12 млрд. евро за нуждите на Гърция да покрива дълговете си.

По-рано вчера хиляди хора се събраха пред парламента в Атина на протест срещу мерките за строги икономии и срещу политиците като цяло. Тълпата скандираше: "Крадци! Крадци!", уточнява още БиБиСи. 

Папандреу направи промени в своя кабинет и замени финансовия си министър миналата седмица след няколкоседмични демонстрации срещу неговите опити за справяне с кризата.

Папандреу призна, че мерките за строги икономии са сурови, но заяви, че последното нещо, от което се нуждае Гърция сега, са избори.

"В това време на болка искам да изпратя послание до всички гърци. Да, пътят е труден, но има светлина в края на тунела. Всички трябва да постигнем консенсус, че ще сложим край на дефицитите. Ние искаме да направим по-малка, по-здрава държава, защото в противен случай нашата страна няма да може да понесе товара", заяви гръцкият премиер.

Тези твърдения бяха отхвърлени от някои от опозиционните депутати по време на дебатите по вота.

Водещи

Най-четени