Европа сваля подкрепата си към Доминик Строс-Кан 17.05 | 18:17

"Ако е необходим заместник, страните-членки на ЕС трябва да представят кандидатури", заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу

От Кремена Бедерева

Скандалът с настоящия управител на МВФ Доминик Строс-Кан отеква все по-силно в Европа и вече се забелязва тенденция от страна на някои европейски страни да свалят доверието си към французина, предаде АФП.

Притиснат от кризата в еврозоната и проблемите с гръцката икономика, председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу заяви в прав текст, че "ако е необходим заместник, страните-членки на ЕС трябва да представят кандидатури".

Германският канцлер Ангела Меркел и белгийският финансов министър Дидие Райндерс също откриха огън по Строс-Кан: "Предвид факта, че му отказаха гаранция, той трябва да помисли за щетите, които търпи МВФ от случая". Испанският финансов министър Елена Салгадо пък обясни, че "съчувства на жертвата".

Засега твърда кандидатура за заместник на Строс-Кан липсва, но според слуховете във Франция френският финансов министър Кристин Лагард се надява, че ще бъде номинирана за поста.

Досега от 11 души, които са заемали най-високия пост в историята на МВФ, четирима са били французи.

По негласна традиция управителят на МВФ идва от Европа, докато този на Световната банка обикновено е от САЩ.

iNews припомня, че съдът в Ню Йорк реши шефът на МВФ Доминик Строс-Кан да остане в ареста и отхвърли предложението на защитата му да бъде пуснат под гаранция от 1 млн. долара, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Обвинението поиска Строс-Кан да остане в ареста заради опасения, че може да избяга във Франция, ако бъде пуснат под гаранция. Следващото гледане на делото ще е на 20 май.

Строс-Кан бе изведен от самолет за Париж в събота и му бяха повдигнати обвинения в сексуално посегателство, опит за изнасилване и незаконно задържане на хотелска камериерка в скандал, който изглежда унищожава шансовете му да се кандидатира за президент на Франция догодина.

Защитата му съобщи, че Строс-Кан е отхвърлил повдигнатите му обвинения. Според адвоката му Бен Брафман "е съвсем вероятно той да бъде обявен за невинен". Процесът повдигна и въпроса дали Строс-Кан може да остане шеф на Международния валутен фонд, чиято централа е във Вашингтон.

Водещи

Най-четени