Ремонт на кабинета и вот на доверие в Гърция 16.06 | 08:45

Пропадна опитът на премиера Папандреу да сформира исторически кабинет на националното единство

От Олга Андреева

Премиерът на Гърция Георгиос Папандреу обяви, че днес ще направи ремонт на кабинета и ще поиска вот на доверие от парламента, след неуспеха с опита да сформира правителство на националното единство.

"Ще продължа същия курс, както повелява дългът", заяви категорично Папандреу в телевизионно обръщение в края на вчерашния ден, белязан от масови протести и трескави преговори.

В същото време премиерът обвини основната опозиционна сила – Нова демокрация, че е подходила популистки към предложението му за формиране на широка правителствена коалиция, посочва в. "Навтемборики".

Под международния натиск за политическо обединение в името на изпълнение на тежката програма за затягане на коланите Папандреу проведе 20-минутен телефонен разговор с лидера на Нова демокрация Андонис Самарас.

Сред основните условия на Самарас, за да участва партията му в правителство на националното единство, било Папандреу да се откаже от премиерския пост, както и да бъде предоговорено сключеното споразумение с тройката от ЕЦБ, ЕК и МВФ за отпускане на заем на Гърция.

В крайна сметка съгласие не е постигнато, като отрицателни бяха и отговорите на останалите парламентарно представени партии – Коалицията на радикалната левица "Сириза", Комунистическата партия ККЕ и националистическата формация ЛАОС. Опозицията беше единна в искането си за предсрочни парламентарни избори.

От ПАСОК са убедени, че предоговаряне на спасителния план с кредиторите е невъзможно, или, ако бъде направено, ще постави страната в незавидно положение.

Днес Папандреу ще направи обявения ремонт на кабинета и вероятно от утре, съгласно правилника на парламента, ще започне тридневното обсъждане на вота на доверие, който ще бъде гласуван по традиция в полунощ в неделя, уточнява в. "Етнос".

Междувременно протестите в цялата страна продължават – освен провеждащите се трета седмица протести на "недоволните" на площад "Синтагма" пред парламента, вчера 24-часова стачка обявиха и двата основни синдиката в страната – Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ) и Федерацията на държавните служители (АДЕДИ).

Стачката е в знак на протест срещу новата серия от драстични мерки за икономии, които ПАСОК планира да гласува до края на месеца. Изготвеният под натиска от кредиторите нов бюджетен план за периода 2012-2015 г. предвижда нови икономии в размер на 28,4 млрд. евро до 2015 г. и масови приватизации. Само за тази година програмата предвижда 6,4 млрд. евро икономии от данъци, съкращения на държавни служители, орязване на разходите и доходите.

В центъра на Атина не липсваха сблъсъци, наложи се намесата на полицията и употребата на сълзотворен газ, след като група от 100-200 души започна да хвърля по силите на реда камъни и коктейли Молотов, съобщи телевизия "Антена". 36 граждани бяха ранени, сред които и три жени. Полицията задържа 15 души за причинените безредици и разпита още 26. Според медиите около 40 000 са били вчера демонстрантите в Атина, а в Солун броят им е достигнал 20 000 души.

Водещи

Най-четени