София празнува с концерти и изложби 17.09 | 07:59

Столичната община ще връчи награди за ярки постижения в областта на културата

От Кремена Бедерева

Столичната община ще връчи в днешния Ден на София награди за ярки постижения в областта на културата.

Програмата за отбелязването на празника на столицата ще започне в 11.30 ч. пред църквата "Света София", където ще се състои тържествен водосвет и ще се състои официалната церемония по издигане знамето на Столична община.

В 19.00 ч. в Народен театър "Иван Вазов" ще започне церемония за връчване Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата, под мотото "София - град за нашите деца". Режисьори на церемонията са Бина Харалампиева и Кирякос Аргиропулос, сценарист е Юрий Дачев, а сценограф - Петя Стойкова.

В концерта към церемонията ще участват Владимир Ампов - Графа, Миро, Михаил Белчев, Камерен ансамбъл "Софийски солисти", детска вокална група "Мечо Пух" и актьори от столичните общински театри. Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата се връчват в областите литература, театър, музика, изобразителни изкуства, кино, архитектура и журналистика.

Връчва се и Специална награда за цялостно творчество, изключителни постижения и принос в областта на културата. Наградите се присъждат на конкурсен принцип, по една във всяка област и представляват грамота и парична награда от 2 000 лв., а за Специалната награда - статуетка и награда от 5 000 лв. Статуетката е изработена от Георги Чапкънов и е реплика на статуята на Света София.

През целия празничен за града септември, в столицата се реализират множество културни събития.

В програмата за днес са включени още: изложба-живопис на Петър Ръсовски в Столичната библиотека, Ден на отворените врати в Театър "Българска армия", концерт на джаз формация "София" на откритата сцена в парк "Света Троица", концерт "Ден на София" в културен център "Младост" с Маргарита Хранова, Гуна Иванова, фолклорен ансамбъл "Боговица".

Акцент в програмата е празничният оперен концерт "Звездите на Московската и Софийската опера" от 19.00 ч. в зала 1 на НДК, както и спектакълът "Игнис: Възраждането на София" - мимодрама мистерия, съчетаваща пантонима, театър на маските и игри с огън, който ще се състои от 21.00 ч. пред Народния театър "Иван Вазов".

Водещи

Най-четени