Амир Вайнтрауб: Предимството на загубата - не всичко в живота е работа 17.05 | 15:35

Представяме ви петата част от поредица истории за тенисиста Амир Вайнтрауб, чиято гледна точка ни дава представа какво сe случва извън топ 100 на голeмия тенис

От Ивайло Ачев

SPORTA.BG ще ви направи съпричастни към гледната точка на един не толкова известен тенисист, който играе тенис за да живее, и живее, за да играе тенис. Нека да хвърлим един поглед на тенисистите извън топ 100 или топ 200. Какви проблеми имат те? С какво се сблъскват в ежедневието, опитвайки се да практикуват любимата игра? Всеки знае какъв е живота на любимците си, какво могат и какво правят... но дали всеки си дава сметка каква е цената?

Поредицата материали ще ви направи свидетели на преживяванията на израелския тенисист Амир Вайнтрауб. Това е петата част от общо шестте материала от поредицата. Очаквайте следващата шеста част в началото на следващата седмица.

Предимството на загубата - не всичко в живота е работа

Какъв спорт е тенисът - сметките преди всичко, но да не забравяме живота

В Русия хората ме питат "Здрасти, как си?" Въпрос на любезност, бихте казали вие. Всъщност всички визират болезнените ми загуби в Ейлат. Искат да знаят какво е психическото ми състояние, да преценят как се чувствам - ще поддам ли или съм си върнал увереността?

1. В първия кръг на "Чаланджър"-а в Русия губя от тенисист, който е номер 201 в света. След мача правя оценка на представянето си, за да открия в какво състояние съм всъщност. За целта използвам проверена с времето система от три простички въпроса:

Умора - обикновено по време на активния сезон играя максимум три поредни седмици и след това почивам една. Под почивам обаче не се разбира да лежа с бира на дивана. Тогава тренирам, работя върху елементи от играта си, които не се получават добре и които нямам време да подобрявам, когато съм по турнири. В редки случаи играя повече от три седмици поред - преди първия си мач в Русия вече съм в серия от седем поредни седмици. Помня какво ми се случи последния път след такъв маратон - контузих се по време на мач. А според сегашния ми календар ще играя още две седмици преди "почивката" - имам турнир във Франция и след това Купа "Дейвис".

Предвид натоварения си календар аз вече виждам всеки мач само като точки за ранглистата - точки, точки, точки, нагоре, нагоре, нагоре по стълбицата. Играя не за да се усъвършенствам, а за да поглеждам след всеки мач къде съм в ранглистата.

2. Грешките на новака - преследването на точки за ранглистата често означава грешен избор на турнири - къде да участваш. Поглеждайки назад осъзнавам, че с участието си в Ейлат действах все едно не съм виждал ракета и топка за тенис. Не трябваше да играя и двата "Фючърс"-а, но се полакомих. А всъщност трябваше да пропусна втория турнир.

Освен липсата необходимата ми почивка, "Фючърс"-ите по принцип и конкретно този в Ейлат в частност всъщност имат и още едно неприятно последствие - играя с играчи, които са под мен в ранглистата и това често води до спад в собственото ти ниво до това на противника.

Тенисът е чудна игра - доста честно се случва така, че по-добрият по ранкинг играч (особено когато говорим за играчи извън първата стотица) в даден мач сваля нивото си на игра до това на ужким по-слабия противник, вместо с опита и качествата си да покаже възможностите си в пълна степен и лесно да спечели. При мен стана точно така. Да не говорим, че всъщност един спечелен "Фючърс" нямаше да ми помогне с нещо особено в ранглистата - това са само 17 точки. Рафа Надал има над 12 хил. за Бога - нямаше да го стигна с един изигран повече или по-малко "Фючърс".

Отделно в Ейлат играех и двойки, тъй като приятели от Израел ме молеха да съм им партньор. Така вместо да си пазя силите за турнира на сингъл, аз се товарех допълнително. В спорт, в който активният сезон продължава 11 от 12 месеца в годината, това е груба грешка.

3. Специфична подготовка - заради забавяне на полета пристигнах в Русия в 10 вечерта, а първият ми мач беше в 11 на другата сутрин. Обикновено така става - пристигаш на даден турнир често без да си тренирал три поредни дни, да не говорим за умората от полета или пък часовата разлика. И така седмица след седмица. Само преди 20-тина дни се потях на 40 градуса в Австралия, миналата седмица играх на 25 градуса в Ейлат, а сега кацах в Русия на минус 20 градуса - приятна картинка, нали?

Да не говорим за настилката - в Казан, където се провеждаше в "Чаланджър"-а, се играеше в зала. Това е съвсем различно от типичните за Израел кортове - с твърда настилка, но отвън. В зала топката отскача по-ниско, движи се по-бързо, няма странични фактори като вятър и жега, които да променят условията - там силата на сервиса, бързото придвижване и камшичните плоски удари са решаващи.

Трябват ти два-три дни да свикнеш, че топката идва по-бързо и да нагодиш ударите си от основна линия. Аз имах едва 13 часа - съответно пробвах настилката едва при официалната десетминутна загрявка преди срещата и заслужено бях натупан още в първи кръг.

Не всичко от руския ми опит обаче беше черно. Заради ранното отпадане имах повече време за почивка и тренировки, даже контузията в крака ми, която получих в Нова Каледония, се пооправи. Отделно вече съм в състава на Израел за Купа "Дейвис" и тенис федерацията на моята страна прати с мен треньор - Моти Маарави.

Да имаш треньор до себе си е голямо предимство - освен страничен поглед върху играта и някой, който да ти казва къде бъркаш, не бива да се подценява и социалният ефект - казах му, че за четвърти път минавам през Москва, а не съм виждал Червения площад.

Затова след отпадането ми двамата отидохме на кратка екскурзия и се снимахме там. Би било срамно да свърша като повечето професионални тенисисти - обикаляш турнири по цял свят и виждаш само хотели, ресторанти и кортове. Дори нямаш една снимка от известно място, на което си бил, която да покажеш на децата си. Може и да не спечелих точки за ранглистата от участието в Русия, но си имам снимка от Червения площад.

Водещи

Най-четени