Най-доброто българско представяне в Сочи 14.02 | 15:15

Никола Чонгаров с 24-о място в Суперкомбинацията

От Иво Вецев

Българският скиор Никола Чонгаров записа силно представяне на Суперкомбинацията на Олимпийските игри в Сочи и успя да се класира на 23-о място в днешното състезание.

Той беше едва 41-и след спускането, но записа стабилно представяне на слалома, тръгвайки с последен стартов номер, стигайки до 24-а позиция. В слалома той влезе дори в топ 20, отчитайки се с 18-о най-добро време.

Другият ни представител в Супекомбинацията Георги Георгиев тръгна силно в слалома, но в средата на трасето пропусна врата и пропусна шанса си да влезе в топ 30 на състезанието.

На върха пък се получи уникална сензация, след като олимпийски шампион стана швейцарският анонимник Сандро Вилета, който до момента няма нито един подиум в друго голямо състезание, дори и в Световната купа.

Днес обаче той успя да запази малка дистанция спрямо победителя в спускането Шетил Йенсруд (под 2 секунди) и беше най-бърз в слалома, шокирайки всички с прекрасното си представяне.

Именно швейцарецът лиши Ивица Костелич от предпоследния му шанс за титла от Олимпийски игри, като до момента легендарният хърватин има 4 сребърни медала - 3 от Суперкомбинацията и 1 от слалома във Ванкувър. Очаква се след слалома той да сложи край на кариерата си.

Друг изненадващ скиор взе бронзовия медал, като Кристоф Инерхофер също беше безапелационен в слалома и изпревари големите фаворити за третото място. Боде Милър - шампион от последната Олимпиада, остана едва на 6-о място, катозагуби шансовете за медал още в спускането, нареждайки се на 12-о място. 

За Швейцария това беше 5-и златен медал от Сочи 2014, след като по-рано днес Дарио Колоня грабна второ злато на 15км класически стил в ски бягането.

Водещи

Най-четени