Омразата между Интер и Юве няма как да стихне 30.03 | 10:14

Този следобед двата гранда отново излизат един срещу друг в "Дерби д'Италия"

От Константин Симидчийски

Този следобед погледите отново ще бъдат насочени към италианската Серия А, защото ни предстои поредно издание на футболното "Дерби д'Италия" между Интер и Ювентус.

Сблъсъците между "нерадзури" и "бианконери" достигнаха невиждан градус на напрежение след лятото на 2006 година, когато в Италия избухна мегаскандалът "Калчополи". Последиците от него бяха жестоки за Ювентус, който бе запратен в Серия Б, а една от двете му отнети титли бе присъдена именно на Интер.

Всичко това настрои тифозите на двата клуба един срещу друг, а омразата помежду им достигна размери, каквито не бяха познавани досега. Дербитата между Интер и Юве вече стартират още от трибуните, което и дава предпоставки за вълнуващи битки на зеления килим.

За разлика от двубоя през зимата, който Интер спечели с 3:1 и прекъсна вълнуващата серия на Юве от мачове без поражение, този път залогът и за двата тима изглежда много по-голям. Домакините от Милано нямат право на грешки в борбата за третото място и зона Шампионска лига, докато Юве вече поглежда към Скудетото, но и с оставащи 9 мача до края.

Може да се каже, че отборът на Антонио Конте е поставен в деликатна ситуация, защото "старата госпожа" трябва да планира участието си в две големи битки в разстояние на само няколко дни. В събота Юве гостува на "Сан Сиро", а във вторник "бианконерите" излизат срещу Байерн в първи ¼-финал от Шампионската лига на "Алианц Арена".

Антонио Конте вече довери, че дербито с Интер е "мачът с главно "м" за Ювентус, но дали наставникът на шампионите е напълно искрен в думите, това само той си знае. Интер от своя страна вече приключи с участието си в евротурнирите, като "нерадзурите" остават напълно концентрирани върху битките си в Калчото.

Срещу Юве треньорът на домакините Андреа Страмачони ще отпразнува една година начело на миланци. Твърде вероятно е обаче това да е и последният сезон на младия специалист начело на тима, като в миналия кръг Интер отново разочарова тифозите си с домакинско поражение с 0:1 от Болоня. Домакините заемат 5-а позиция в таблицата на Серия А, но и изоставайки на цели 7 точки зад градския съперник Милан.

Очаква се Страмачони да заложи на схема 4-3-1-2, а в атаката на тима да действат Родриго Паласио и Антонио Касано. Няма да е изненада, ако Фреди Гуарин стартира зад двамата нападатели, докато Валтер Гаргано, Естебан Камбиасо и Матео Ковачич заемат места в средата на терена. Хавиер Санети, Андреа Ранокия, Кристиян Киву и Алваро Перейра трябва да започнат в отбрана пред вратаря Самир Ханданович. Бразилският бранител Жуан Жезуш е наказан за дербито.

Антонио Конте отново ще заложи на обичайната си постройка 3-5-2, а вероятно Фабио Куалярела ще партнира на Себастиян Джовинко в атака. Черногорският национал Мирко Вучинич остана извън групата, оплаквайки се от грип. Обиграното трио Пирло - Маркизио - Видал отново ще властва в халфовата линия, а Стефан Лихтщайнер и Квадво Асамоа ще заемат места на фланговете. Няма да е изненада, ако Джорджо Киелини бъде съхранен за битката с Байерн, докато Андреа Бардзали и Леонардо Бонучи заемат обичайните си места в отбрана. Капитанът Джанлуиджи Буфон е сигурен за вратарския пост.

За последно двата тима се изправиха един срещу друг на "Сан Сиро" на 11 октомври 2011 година, когато Юве спечели дербито с 2:1. Тогава за "бианконерите" се разписаха Мирко Вучинич и Клаудио Маркизио, но за тях това е и единствена победа от последни общо пет мача срещу Интер в Милано.

Любопитно би било, ако Фабио Куалярела намери място в стартовия състав на Тото Конте. Бившият нападател на Удинезе и Наполи никога не е вкарвал на Интер в кариерата си, а от общо 13 мача срещу "нерадзурите", Куалярела се е поздравил със само един успех.

Водещи

Най-четени