Гъвкави решения за IT индустрията 11.05 | 14:03

До 2020 г. над 25 млн. бизнес значими приложения ще се използват от потребителите

От Елица Елефтерова

Има все още фирми, които предпочитат сигурността на собствените си сървъри, но тенденцията е очевидна - за 2011 година 15% от фирмите планираха да направят промяната и да въведат т.нар. "облачен компютинг", а 35% се бавят единствено по финансови причини.

В момента пазарът на облачни технологии е в своя пик, независимо че технологията изисква относително дълъг период за пълно въвеждане.

Причините за интереса е, че технологията е ориентирана изцяло към услугите, освен това представя гъвкави решения, също така дават възможност за добавяне или редуциране на ресурсите и разбира се, позволяват използването на интернет като услуга.

По данни на Александър Захариев – управляващ директор в Gartner България, през 2010 г. 3% от фирмите са се "изнесли" в облака, а очакванията за периода 2011-2015 година 43% от фирмите да се пренесат частично или изцяло.

Hewlett-Packard представи на пресконференция "Да разсеем облаците" своята визия за развитието наclouding (облачни) системите в близко бъдеще.

Това, което прави впечатление е, че само за последната година се е променил интересът от визуализациите към clouding. Вече се използва софтуерът вместо платформата като услуга.

В момента пазарът на cloud услуги нараства пропорционално с внедряването на софтуера като услуга, защото услугата се фокусира върху стойността в перспектива.

Според Александър Александров – мениджър "Мрежови решения" в 
Hewlett-Packard, cloud услуги могат да се използват, когато фирмата се занимава интензивно с маркетинг и промоционални активности, когато бизнесът е проектен и използващ много приложения и услуги. Също така, когато се обработват големи по обем данни, при web хостинг и др.

 Пазарните очаквания на компанията са до 2020 г. над 25 млн. бизнес значими приложения ще се използват от потребителите. В интернет ще циркулират над 4 млрд. души, които ще разменят над 50 трилиона гигабайта информация.

В cloud технологии ще бъдат направени до 2013 г. 143 млрд. долара инвестиции, а до 2008 г. вече са инвестирани 43 млрд. долара.

Водещи

Най-четени