Днес е световният ден на телевизията 21.11 | 18:20

Отбелязваме технологията, която промени света веднъж и завинаги

От Георги Георгиев

Светът чества денят на телевизията днес. През 1996 г. Генералната асамблея на обединените нации обявява 21 ноември за световен ден на телевизията. С това тя отбелязва датата, на която се провежда първият Световен телевизионен форум, който се провежда през същата година.

Малко история около раждането на телевизията – средството за масова комуникация, което забавлява и информира цели поколения в продължение на много десетилетия.

Началото на предаването на изображения благодарение електричество е поставено още в края на 19 век, когато са създадени първите версии на факс устройствата. Самата идея за електрическо предаване на подвижни изображения възниква горе долу, когато в научнофантастичната литература се появяват видеофонни устройства.

Писатели-фантасти дори си представят, че някой ден светлината ще може да се предава по кабел, както това става със звука. Тази идея се реализира на практика много десетилетия с появата на първите фиброоптични кабели.

Самото превръщане на визуален образ в поток от електрически импулси за предаване на изображения е идея, която е практически реализирана през 1881 г. с появата на пантелеграфа. Оттогава насам различни форми на сканиране се използват при всяка технология за предаване на изображения, включително и в телевизията.

През 1884 г. германецът Паул Нипков патентова първата електромеханична телевизионна система. Устройството на Нипков не намира практическо приложение до усъвършенстването на усилвателните електронни лампи.

Шотландският учен Джон Лоуджи Беърд пръв демонстрира предаване на движещи се силуети през 1925 г., както и на движещи се монохромни изображения година по-късно. Неговият сканиращ диск генерира изображение с резолюция от 30 реда, достатъчна за разпознаването на човешко лице. Демонстрацията на Беърд обикновено се приема за първото същинско телевизионно предаване, въпреки че в наши дни механичната телевизионна технология вече не се използва.

През 1927 г. американецът Хърбър Юджин Айвс осъществява първото далечно предаване на подвижно изображение по кабел между градовете Вашингтон и Ню Йорк, както и чрез радиовълни от градчето Уипани.

Началото на модерната телевизионна технология е поставено през 30-те години век от американския откривател от руски произход Владимир Зворикин – създателят на кинескопа.

Началото на широкото практическо приложение на телевизията е поставено в Германия. Там редовните предавания започват през 1929 г., а Берлинската олимпиада от 1936 г. е предавана на живо и е показвана пред публика в Берлин и Лайпциг.

Водещи

Най-четени