Мъртвец съди Facebook 12.02 | 15:41

Повод за странния иск са правата върху бутона Like

От Александър Бакалов

Холандският програмист Йоанес Йозеф Еверардус Ван Дер Меер съди Facebook заради бутона "Like". Предвид факта, че някой почти непрекъснато съди социалната мрежа - това не е кой знае каква новина.

По-интересният момент в случая е, че господин Ван Дер Меер е мъртъв от девет години. Той е починал през 2004 година, общо-взето по времето, когато Facebook започва да набира чудовищната си популярност.

Ван Дер Меер е създателят на Surfbook, социален дневник, където хората могат да си споделят разни неща, а други да изразяват одобрението си към въпросните неща с бутон "Like". Предполагаме, че ви звучи познато.

В съдебния иск се казва, че Facebook "има забележителна прилика като функционалност и технически възможности с личната уеб страница, създадена от Ван Дер Меер години по-рано".

Холандецът е регистрирал Surfbook и е получил съответните патенти през 1998-ма, пет години преди създаването на Facebook. Което, ако е вярно, означава, че Марк Зукърбърг и компания за пореден път са се почерпили с чужди идеи.

По-интересният въпрос обаче е как блаженопочиващият Йоанес Йозеф Еверардус Ван Дер Меер е завел делото? Просто – делото е заведено от Rembrandt Social Media – компанията, която притежава съответните патенти.

Казано с други думи, какъвто и да е изходът от делото две компании ще си разменят едни пари, докато човекът, който е заслужил въпросните пари ще си остане мъртъв. 

Водещи

Най-четени