Нов софтуер дава по-голяма сигурност на интернет паролите 10.10 | 17:39

RSA ще пуснат продукт, който разделя потребителските пароли на две

От Владислав Рашков

Нов продукт, който разделя паролата на интернет потребителя на две части по случаен принцип и така позволява по-висока сигурност, представиха от американската софтуерна компания RSA.

Тайната на иновацията се крие в технологията, която позволява на двете нови пароли се съхраняват на два отделни сървъра, което затруднява хакерите. Така ако атакуват даден потребителски профил, те биха стигнали само до първата част от паролата.

Сигурността на паролите винаги е била голям проблем. За тази година само от професионалната социална мрежа LinkedIn са отчели пробиви на над 6.5 млн. потребителски акаунта.  Yahoo пък са изгубили над 450 хил. пароли, а от сайта за срещи eHarmony - близо 1.5 млн.

Според критиците на новата системата тя ще може да блокира част от атаките, но няма да може да реши проблема.

"Големият проблем е, че бизнесът използва пароли в обикновен текст. За да постигнат сигурност, компаниите използват кодиране, но атаките вече са много развити и хакерите намират начини да проникнат", смята проф. Алън Уудман , който е съветник на британското правителство по киберсигурността.

"RSA могат да спират атаки, но 80% от набезите идват от спам имейли. Така че хората ще продължат да си дават паролите без да знаят", каза Уудман.

Новият софтуер ще струва 150 хил. долара. От RSA съобщиха, че продуктът ще е на пазара до края на годината.

Водещи

Най-четени