Превърнете смартфона си в шпионска джаджа 11.02 | 14:51

Ново приложение зашифрова разговорите и съобщенията ви

От Александър Бакалов

Ново приложение зашифрова шпионски всички разговори и съобщения по смартфона ви, така че те да бъдат недостъпни за любопитни уши и очи, пише "Daily Mail".

Ако някой все пак реши да ви подслушва, той би доловил нечленоразделен звук. Приложението "Silent Circle" е разработено от американската едноименна хай-тек компания и дава стопроцентова гаранция за сигурността на вашите разговори. Потребителите могат не само да общуват кодирано гласово, но същото важи и за техните есемеси, имейли и дори видео послания, без страх да бъдат записани от трето лице.

Приложението е налично както за iOS, така и за Android. Тo позволява да бъдат изпращани и всякакви закодирани файлове.

Приложението работи на принципа пиър ту пиър, който се  използва при сваляне на торенти.

Според скорошно проучване в 11 страни 68 на сто от запитаните са заявили, че биха използвали зашифрована комуникация, ако тя не е много сложна и е достъпна за ползване. А "Silent Circle" е именно такова приложение.

Закодираните съобщения са познати още от стародавни времена и с тях са си служели древните гърци, напомнят ни от БТА. Модерните дигитални  шифровки обаче са много по-усъвършенствани. Дори и на най-модерните суперкомпютри биха им трябвали години, за да ги  разкодират. Но досега тези шпионски техники се използваха само от обучени хора и не бяха достъпни за обикновения потребител.

От "Silent Circle" уверяват, че те използват своя мрежа и сървъри, която се включва в мрежите на мобилните оператори. Но ключовете за декодиране са притежание само на общуващите помежду си потребители и дори и фирмата-производител не може да разбие кода. Услугата е абонаментна и струва 20 британски лири на месец.

Водещи

Най-четени