Шансът за спасяването на „Фобос-Грунт“ е малък 22.11 | 17:02

От Роскосмос не могат да установят връзка с авариралата сонда

От Георги Георгиев

Руската космическа агенция призна, че шансовете за спасение на сондата "Фобос-Грунт", която имаше за цел да донесе проби от почвата на по-големия спътник на Марс, са малки.

Признанието беше направено във вторник (22 ноември) по време на първото официално изявление на зам.-директора на Роскосмос Виталий Давидов. Проектът беше стартиран на 9 ноември от космодрума в Байконур.

На борда си сондата носеше апаратура за провеждането на различни изследвания в космоса, в това число и разработения от учени от БАН апарат "Люлин-Фобос". Неговата цел беше да изследва лъченията в дълбокия Космос, на които един ден ще бъдат изложени космонавтите, пътуващи към Марс. От времената на Съветския съюз Русия не е реализирала нито една успешна междупланетна мисия, припомня AFP.

Четири часа след изстрелването си "Фобос-Грунт" застана в околоземна орбита, а наземният контрол загуби радиоконтакт с апарата.

"Трябва да бъдем реалисти. След като толкова време не можем да установим контакт, шансовете да приключим тази експедиция успешно, са много малки", каза Давидов, цитиран от ИТАР-ТАСС и Интерфакс.

От Роскосмос все още не знаят какво точно се е повредило в амбициозния международен проект на стойност 165 милиона долара. Апаратът трябваше да донесе проби от спътника Фобос през 2014 г. За момента телеметрията е напълно прекъсната и учените не знаят какво се случва със сондата и къде точно се намира тя, каза Давидов.

Още от началото на мисията руските официални лица признаха, че тя е била с висока степен на риск, поради липсата на опит с успешно изпратени сонди през последните две десетилетия. Въпреки това решението за изстрелване беше взето сега поради близостта на Марс до Земята. Следващият подобен прозорец на приближаване на двете планети ще се отвори след две години.

Сондата с тегло от 13,5 тона носи на борда си високо токсично гориво и има вероятност да падне на Земята, предупредиха от Роскосмос. Не е възможно да се предвиди точната позиция на падане по-рано от 24 часа от самото събитие, каза Давидов.

Руската космическа програма пострада от няколко провала през последните 12 месеца след като три навигационни сателити се разбиха в океана миналия декември. Черната серия продължи със загубата на военни и телевизионни изкуствени спътници.

През август товарният кораб "Прогрес", предназначен за доставки на провизии и резервни части за МКС, се разби в Сибир след изстрелването си. Инцидентът предизвика страхове, че станцията може да бъде евакуирана.

По време на пресконфененцията зам.-директорът на Роскосмос заяви, че в бъдеще агенцията ще се фокусира върху изпращането на сонди до Луната и изследвания на Maрс в сътрудничество с международните си партньори.

Водещи

Най-четени