Apple се пробва да съди фалиралата Kodak 16.02 | 18:10

Ако съдът позволи, ще станем свидетели на поредната битка в патентната война между двете компании

От Георги Георгиев

Apple са подали запитване към американския съд за несъстоятелност, в което искат разрешение да съдят банкрутиралия производител на фотоапарати Kodak за нарушени патентни права, съобщава Reuters.

В заявление, подадено във вторник (14 февруари) пред Федералния съд в Ню Йорк, Apple e заявила, че иска да заведе дело срещу Kodak, което ще се разглежда пред американската Международна търговска комисия.

Представителите на Apple казаха, че ще търсят забрана на вноса на различни продукти на Kodak на територията на САЩ, в които според тях без разрешение са използвани патенти на Apple. Сред тях са различни модели на принтери и дигитални фотоапарати.

Ако се стигне до завеждането на дело, то това няма да е първата съдебна битка между двете компании. През януари Kodak заведе дело срещу Apple за нарушаване на патентни права, свързани с технологията на цифровите фотоапарати.

Миналия месец бившият лидер в производството на фотоапарати подаде молба за защита от кредитори, с което официално обяви фалит. Компанията получи срок от една година, за да преструктурира бизнесите си така, че да стане отново конкурентоспособна.

Едно от болезнените решения, което ръководството на Kodak бе принудено да вземе, беше да закрие бизнеса си с фотоапарати, който донесе световна слава на компанията през последните 132 години.

Днес Kodak държи редица патенти в областта на цифровите технологии. Част от тях се използват от останалите компании, което носи сериозни приходи на Kodak – създателите на първия цифров фотоапарат в историята. В края на миналата година компанията реши да продаде хиляди от правата си, свързани с технологията IMAX, и с получените пари да запълни празните си сметки.

Водещи

Най-четени