Nokia в борсов възход 19.10 | 07:23

Акциите на финландския гигант се повишиха с 9% въпреки загубите от почти милиард евро за тримесечието

От Георги Георгиев

Акциите на производителя на мобилни телефони Nokia се увеличиха стабилно, въпреки излезлите отчети за поредни сериозни загуби за тримесечието. Анализите показват, че корпорацията е регистрирала нетна загуба от 969 милиона евро (близо 1,27 милиарда долара) за тримесечието до края на септември. Това е огромно увеличение в сравнение с едва 68-те милиона евро загуба за същия период през 2011 година, съобщава Econ.bg.

Въпреки това обаче резултатите са по-благоприятни, отколкото бяха очакванията на специалисти. Именно поради това и акциите на Nokia са скочили с 9%, коментират те.

Пионер в мобилния бранш, финландската компания напоследък загуби позициите си в мобилния бизнес. Ударът бе особено жесток в областта на смартфоните, където Apple и Samsung се наложиха като неоспорими лидери, избутвайки бившите първенци от Nokia и Research in Motion (RIM).

Добрите резултати спрямо очаквания крах са задвижени от Nokia Siemens Networks, компанията, занимаваща се със създаването на телекомуникационно оборудване и мрежи.

Освен всичко друго, Nokia ще изкара на пазара своите нови смартфони Nokia Lumia 820 и 920. Те ще са базирани на операционната система Windows 8 след като преди две години финландската корпорация се разбра да си сътрудничи с Microsoft. Именно това бе и голямата промяна при ръководството на главния изпълнителен директор Ситвън Елоп. С идването си на поста през 2010 г, Елоп замени собствената операционна система Symbian с по-перспективния Windows Phone.

Водещи

Най-четени