Безплатни чадъри и шезлонги предлага централният плаж в Бургас 07.07 | 15:01

Централният плаж в Бургас се стопанисва през тази година от общината

От Андриян Георгиев

Безплатни чадъри, шезлонги и възможности за практикуване на плажни спортове предлага това лято Централният плаж в Бургас, съобщават от бургаската община.

След като плажната ивица остана без концесионер, общината пое нейното стопанисване и управление.

Само за седмица една от най-необлагородените плажни зони в града се превърна в приятно място за почивка и спорт, добавят от общината.

Три игрища до дни ще бъдат напълно готови. Там всеки напълно безплатно ще може да практикува футбол, хандбал, волейбол и плажен тенис. Вече се водят и преговори със спортни клубове и федерации за организиране на състезания по плажни спортове още през това лято.

В момента плажът разполага с 20 чадъра, но броят им много скоро предстои да бъде увеличен. Близо до входовете са монтирани душове и тоалетни, до дни ще бъдат готови и съблекалните. По протежение на цялата ивица има поставени 35 кошчета за отпадъци. Обновени и оборудвани са вишките за спасители, обособен е медицински пункт, монтирани са означителни табели.  

До плажа е осигурен достъп за хора с увреждания, включително и санитарни възли, пригодени за използване от тях.

Още в началото на лятото, преди да получи официално правото да стопанисва централния плаж, община Бургас се е погрижила да осигури минималните условия, гарантиращи безопасността и здравето на посещаващите го - водно  спасяване и почистване.

До момента плажът е третиран два пъти срещу кърлежи и паразити и редовно се почиства от екипи на фирма "Титан". 11 спасители и медицински лица ще бдят за сигурността на плажуващите до средата на месец септември.

Цялостното стопанисване на плажа е поверено на общинско предприятие "Спортни имоти, паркинги и гаражи".

Водещи

Най-четени