Следят плажовете с GPS 05.08 | 14:25

МРРБ ще следи концесионери и наематели за спазване на свободната и платената зона

От Кремена Бедерева

В пика на сезона започват нови проверки по плажовете за това дали са отстранени констатираните несъответствия. Това каза в интервю за Агенция "Фокус” Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, след проверка на плажовете по Южното Черноморие.

По думите й основните констатирани несъответствия са, че при 50 - 60% от концесиите на плажове и договорите за наем има проблем със свободните зони, с преместваемите обекти като количество и разположение. Има проблем с оборудването на медицинските пунктове или въобще с наличието на такива, на тоалетни, на съблекални, и наличието през 100 метра на спасителни вишки.

"Проверката показва, че 80% от концесионерите и наемателите нямат пълно оборудване за спасяване при удавяне, с всички необходими медицински съоръжения и медицинско оборудване. Започват нови проверки в пика на сезона – отстранени ли са старите несъответствия", закани се Павлова.

"От министерството наехме допълнително фирма – лицензирана, с GPS апаратура, която да заснема плажа, свободната зона, преместваемите обекти. Максимално до един процент от концесионерната площ или от площта, която е наета, може да се използва за преместваеми обекти. Останалата трябва да бъде предоставена за плажуване – 50 на 50 разпределена между свободна зона и там, където има поставени чадъри или шезлонги", каза министър Лиляна Павлова.

МРРБ има 60 концесии и 35 договора за наем общо, сключени и предоставени от министерството.

До края на септември ще продължат проверките по плажовете, за които има концесии и договори за наеми, съобщи още министърът. "Така ще можем да отговорим, ако има получени сигнали, и да осигурим в активния сезон предотвратяване на нарушенията. Ние ще ги следим много активно”, каза Павлова.

От следващата седмица в екипите, които извършват проверките, влизат служители от ДНСК, за да бъде ясно установявано, ако има незаконно строителство или обекти. "И най-важното - влизат колеги от РИОКОЗ, за да могат да проконтролират медицинското оборудване и медицинските екипи и как те се синхронизират със спасителите. Фокусът на нашите проверки трябва да бъде именно върху това – спасителните екипи, медицинските екипи и оборудване, за да сме сигурни, че ще е обезопасено, и при евентуален инцидент, може да се реагира бързо и адекватно”, каза министър Павлова.

"Цялостно решение по абсолютно всички договори за концесия или наем, ще вземем в края на септември, когато ще е ясно как е приключил сезонът, на кои от плажовете са установени най-много нарушения, къде са наложени най-много глоби. Със сигурност ще се наложат глоби навсякъде, където сме установили несъответствие. Там, където нарушенията са системни, сериозни и са много, ще имаме основание или да проведем преговори с концесионер или наемател, или директно да пристъпим към прекратяване”, каза министър Павлова.

Водещи

Най-четени