Създават музей на планинарството в Банско 18.11 | 15:59

Каска на Райнхолд Меснер и кислородна маска на Николай Петков са сред експонатите в бъдещия Национален музей на планинарството

От Георги Георгиев

Каска на Райнхолд Меснер и кислородна маска на Николай Петков от изкачването на връх Еверест са сред експонатите в бъдещия Национален музей на планинарството в Банско.

Музеят ще бъде разположен в бившото кино в центъра на града, съобщиха инициаторите на проекта Натали Петрова и Петър Атанасов, които са и организатори на Международния фестивал на планинарския филм "Банскофилмфест".

Идеята е да бъде създаден активен музеен център през цялата година - с прожекции, премиери, срещи и т.н., а не „прашасал" музей, отбеляза Натали Петрова.

Сред експонатите ще присъстват обувки, фотоси, книги, раници и други лични вещи на именити наши и чуждестранни алпинисти.

На 10-ия, юбилеен "Банскофилмфест", който ще се проведе от 24 до 28 ноември, ще бъдат прожектирани над 70 заглавия от 27 страни по целия свят.

Организатори на събитието са сдружението "Международен фестивал на планинарския филм", община Банско и представители на местния бизнес с подкрепата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Националния филмов център, чуждестранни културни институти, посолства и др.

Прожекциите ще бъдат безплатни.

Водещи

Най-четени