Уикенд идея: Историческите съкровища 27.01 | 09:03

Не позволявайте на снега да затрупа желанието ви за туристическа разходка

От Нели Минчева

Това, че навън е снежно и е препоръчително да отложим малко пътуванията с личния автомобил, не означава, че трябва да прекараме уикенда затворени вкъщи.

Не можем да генерираме накуп идеи за всяко едно населено място в България, но като цяло – възползвайте се от културните забележителности и институции, които са близо до вас и може би от дълго време игнорирате. Понякога музеят или изложбената зала, които се намират на 20-тина минути от дома ни, могат да ни предложат същите туристически изживявания, както обектите, отдалечени от нас на 100, 200 или 1000 км.

За живеещите в София Националният исторически музей (НИМ) е прекрасен вариант за кратко "пътешествие" в съботния или неделния ден. Много от жителите на столицата не обръщат често внимание на съкровищата на НИМ, вероятно не са малко и тези, които никога не са ги виждали.

И за останалите обаче музеят има какво ново да предложи. В края на миналата година към съхраняваните от него експонати се "присъединиха" няколко нови. Става въпрос за конфискувани от иманяри уникални археологически находки – монети, разнообразни съдове, печати, икони. Изключително ценните експонати са от всички времена и епохи – от праисторията, през Средновековието, до ХХ век включително.

Освен на тях, със сигурност ще обърнете внимание и на останалите съкровища в НИМ, който е един от най-големите музеи на Балканския полуостров. 

През зимните уикенди музеят е отворен за посетители от 9 до 17:30 часа, като касата му затваря в 16:45 часа. Входът за възрастни (индивидуални посетители, а не организирана група) е 10 лева. Ако обаче посетителите са придружени от деца, цената за възрастни става 3 лева. Учениците и студентите влизат в НИМ срещу 1 лев.

Приятна "историческа" разходка! Междувременно може да се подготвите визуално за това, което ви очаква, в галерията ни.

Водещи

Най-четени