ФИФА започна разследване срещу Сеп Блатер 27.05 | 16:27

Етичната комисия към световната централа ще разследва и двамата кандидати за подкупи преди изборите за президент на 1 юни

От Краси Киров

Световната футболна централа (ФИФА) и по-конкретно етичната комисия към управляващото тяло е започнала разследване срещу президента Сеп Блатер. Това става факт след като конкурентът на Блатер на предстоящите през юни президентски избори на ФИФА Мохамед Бин Хамам заяви пред медии, че швейцарският му колега е бил наясно с нерегламентирани плащания под формата на подкупи към висши служители в централата.

Самият Бин Хамам и вице-президентът на ФИФА Джак Уорнър ще присъстват на изслушването на комисията в неделя.

"Не мога да коментирам за действията, които са предприети срещу мен. Фактите ще говорят сами за себе си", коментира самият Блатер в съобщение до медиите.

Етичната комисия е задължена да проведе разследването, тъй като Бин Хамам е член на управителния съвет на федерацията и има право да поиска такова. Бин Хамам и Уорнър пък от своя страна са уличени от друг член на съвета- Чък Блейзър, че са предложи подкупи за гласове на предстоящите избори по време на срещата на Карибския футболен съюз по-рано този месец. Според доклад, суми стигащи до 40 хиляди щатски долара са били раздавани на членове на футболния съюз по време на срещата.

Бин Хамам има претенции, че Блатер е знаел за тези злодеяния, но не ги е докладвал за сметка на Блейзър.

Комисията, чийто президент е намибийския съдия Петрус Дамасеб, трябва да вземе решение дали да повдигне обвинения срещу Блатер на заседанието си в неделя.

Водещи

Най-четени