Франц Бекенбауер иска да опрости правилото за засада 26.10 | 13:55

Кайзера иска футболът да стане по-проста игра, с повече спектакъл и по-ясни правила

От Мариян Найденов

Немската футболна легенда и бивш представител на УЕФА в Изпълнителния комитет на ФИФА Франц Бекенбауер обяви пред Bild, че има за цел да предложи за обсъждане опростяване на правилото за засада. По негово мнение то в момента е прекалено сложно, а целта на комисията Task Force 2014, чийто председател е Кайзер Франц, е да направи футбола по-проста игра, с повече спектакъл и по-ясни правила.

"Поставил съм го на дневен ред и всички членове на комисията ще го обсъдят", каза Бекенбауер по повод на предстоящото събрание на комисията Task Force 2014 в Цюрих. В нея се включват и други бивши играчи, треньори и футболни експерти.

"Най-трудна за интерпретация е засада, при която играчът в нарушение, съзнателно пречи на видимостта на противниковия вратар", смята Кайзера.

"Засадата е прекалено сложна", продължи Бекенбауер. "Реферът например, трябва да отмени гол, когато играчът в засада очевидно пречи на вратаря."

Кайзера се изказа и за проблема с официалните предупреждения към играчи, които са извършили нарушение в собствените си наказателни полета. В момента никога не е ясно, кога реферът ще покаже червен или жълт картон на провинилия се футболист.

"Ако фаулът е безобиден, дузпа и жълт картон са достатъчни. Червен картон само за бруталните нарушения", добави Бекенбауер, без да поясни, какво приема за безобиден и брутален фаул.

"Реферът трябва да има някаква свобода при вземането на решенията си", завърши немската футболна легенда.

Водещи

Най-четени