Надпреварата започна - да видим кои от 6063 участници ще седнат в парламента 11.09 | 16:30

Трима независими кандидати също влизат в борбата за 240-те места

От Теодора Кокаланова

За участие в изборите на 5 октомври има регистрирани 774 кандидатски листи и 6063 кандидати за народни представители. Това заяви на пресконференция говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

"В това число са и трима независими кандидати – един в район Благоевград, един в район Бургас и един в район Хасково", уточни Нейкова. Тя поясни още, че по отношение на двама независими кандидати - единият в София област, а другият в Бургас, се обжалва решението на съответната Районна избирателна комисия, с което е заличена регистрацията за участие в изборите.

"Това е така, тъй като те не отговарят на изискванията на закона и едва след като приключи производството по обжалване ще имаме точна информация дали трима или петима са независимите кандидати, които ще участват в изборите", допълни Нейкова.

Тя показа образец на бюлетината за предстоящите парламентарни избори, предаде агенция "Фокус". Нейкова подчерта, че в момента върви процедурата по отпечатване на бюлетините и досега са отпечатани за около 15 или 16 изборни района.

По думите й бюлетините се отпечатват единствено в печатницата на БНБ. "Бюлетината има фабричен номер, който трябва да се откъсне след като избирателят е гласувал. Има текст при преференцията, който е за улеснение на избирателя, за да не се обърка в избора на номер на партия и преференция", допълни Нейкова.

Александър Андреев поясни, че допълнителният текст над преференцията, което е и новото в бюлетината, в сравнение с тази от Европейските избори, е с оглед насочването на избирателя, че той първо трябва да гласува за партията или коалицията, която издига кандидатската листа и след това вече да отбележи преференцията си за определен кандидат. 

"Към момента като наблюдатели има постъпили заявления от 16 Неправителствени организации, като общият брой на регистрираните наблюдатели до момента е 856", каза още Андреев. 

По отношение на сгъването Нейкова уточни, че предстои ЦИК да вземе решение днес или утре за начина на сгъване. "Ако една бюлетина е сгъната по начин, по който не се разкрива тайната на вота, тя няма да бъде анулирана", допълни тя.

Водещи

Най-четени