Ремонтират ВиК-мрежата в Добрич 19.09 | 13:30

Общината е подготвила проекти за 150 млн. лева за следващия програмен период на ЕС

От Деляна Петкова

Община Добрич е депозирала проекти за 150 млн. лева, които очакват финансиране през новия програмен период на ЕС. Това обяви кметът Детелина Николова, цитирана от БТА.

Един от най-важните проекти е подобряването на водния цикъл в града, чиято стойност е около 112 млн. лева. Той ще бъде и най-мащабната инициатива на общината. Предвижда се да бъде направена пълна рехабилитация на повече от 90 километра водопреносна и канализационна мрежа и технологично обновяване на пречиствателната станция за отпадни води в село Врачанци.

Николова допълни, че вече е завършено прединвестиционното проучване по проекта, подготвена е проектната документация и има издадено разрешение за строеж.

През следващия програмен период ще бъде изградено и ново регионално депо за твърди битови отпадъци край село Стожер.

Близо 50 млн. лева са инвестирани през последните четири години по оперативни програми на ЕС за подобряване на градската среда и инфраструктурата в Добрич, за разкриване на нови социални услуги и други, информира още кметът на града.

Добрич е първата българска община с изградена Географска информационна система, в която са заснети 1 100 километра подземни проводи в две промишлени зони и 16 жилищни района. С европейски средства е обновена пешеходната зона в града, модернизирани са седем учебни заведения, реконструирани са близо осем километра стратегически отсечки и други.

Водещи

Най-четени