Лекарите във Варна - в пълна готовност, увери Андреева 20.06 | 09:41

Ще бъдат осигурени водоноски и дезинфектанти за кухненската посуда

От Кремена Бедерева

От снощи във Варна са предприети противоепидемични мерки, създаден е противоепидемичен екип, съобщи за БТА Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

В квартал "Аспарухово" все още има места, където почти няма достъп, допълни Кунчев.

В квартала водата е спряна и се извършва оглед на ВиК системата, защото има опасност от замърсяване. Ще бъдат направени три проби за чистотата на водата. Тя ще бъде хлорирана и едва тогава ще бъде пусната, посочи Кунчев.

Той допълни, че ще бъдат осигурени водоноски и дезинфектанти за кухненската посуда. Осигурени са допълнителни екипи за лечебните заведения във Варна, каза Кунчев.

По думите му трябва да се намерят и изнесат всички трупове на животни, които ще бъдат събрани и по-късно изгорени. До всички регионални здравни инспекции са изпратени указания как да се действа при такива ситуации, каза Кунчев.

Девет пострадали от наводнението са настанени във варненската болница "Света Ана", каза за БТА министърът на здравеопазването Таня Андреева.

И двете големи варненски болници - "Света Ана" и "Света Марина", са подготвени за подобни ситуации, като и двете имат готовност да предоставят лекарски екипи при нужда, каза тя. Подготвени са и екипите на спешната медицинска помощ в Провадия и Аксаково, които също могат да реагират при нужда.

В готовност са и десет лекарски екипа от Центъра за спешна помощ във Варна и ако се налага, могат да бъдат осигурени още толкова, допълни тя. Заради ескалиращата ситуация се извършва подобна подготовка и във Велико Търново, Габрово и Бургас, каза министър Андреева.

Водещи

Най-четени