Тръгва инициатива в подкрепа на убития ягуар Алонсо 05.08 | 16:22

Затварям телефона, като чуя "Честит трофей", заяви ловецът Денко

От Теодора Кокаланова

Ягуарът Алонсо, който избяга от Ловешкия зоопарк и бе застрелян в неделя (3 август) предизвика широк обществен дебат. Едни осъдиха остро деянието, а други подкрепиха убийството, тъй като дивото животно можело да представлява потенциална опасност за околните и гражданите на Ловеч.  
Тези, които се обявиха в подкрепа на Алонсо, погнаха кампания в социалната мрежа Facebook под надслов  
"Аз подкрепям затварянето на зоопарковете в България". Целта на настоящето събитие е да разпространи идеята за иницииране на законодателна промяна, която да доведе до затварянето на затворите за животни и окаяните зоопаркове.
Стана ясно, че животното ще бъде препарирано и показвано като експонат в природонаучния музей в с. Черни Осъм. "Такова е нашето желание и намерението на общината", заяви директорът на зоопарка д-р Феодор Вацов.

"Защо не се опитаха да го упоят? Или пък да бяха изчакали да огладнее - само щеше да се върне в зоопарка". Подобни коментари са се чували из Ловеч. 

"Невъзможно бе да се направи друго - убеден съм, че това бе правилният начин за решаване на проблема", контрира критиките д-р Феодор Вацов, директор на зоопарка. Той не крие, че много тъгува за Алонсо -  все пак го познава от бебе.

Екзотичният хищник се родил в парка преди 9 години. Майка му Полина все още е жива, бащата починал преди време. Д-р Вацов обяснява, че в природата ягуарите живеят по 10-15 години, а когато се полагат човешки грижи за тях може да изкарат по 20 и отгоре, информира в. "24 часа". Върху 230 декара в живописния парк "Стратеш" се отглеждат още 74 представителя на световната фауна.

"Хукнах навън и го видях как се скри в гъстата растителност. Знаех къде е и ако искахме да го убием, щяхме да го направим по-рано", разказал д-р Вацов.

Надявали се обаче да се върне като огладнее. Даже направили примамка в клетката му в часа за хранене. Но не се получило - беглецът не се появил. Междувременно въоръжени полицаи отцепиха района около градината, дойдоха ловци с инструкция да приложат крайна мярка, щом звярът се мерне.

Заедно с тях чакаше и кметът на Ловеч Минчо Казанджиев - осиновител и кръстник на Алонсо от 2007 г. Дал му името на двукратния световен шампион във Формула 1 заради обичта си към автоспорта.

Градоначалникът осиновил ягуарчето, когато било на малко повече от година и пое издръжката му. После призовал гражданите и различни организации също да помогнат в отглеждането на животните, като си осиновят "дете" от зоопарка.

Развръзката настъпила около 17 ч. "Чух изстрел, обадих се и ми казаха, че са го убили. След пет минути бях там. Алонсо лежеше на 2 метра от оградата на зоопарка", разказва д-р Вацов. Той е убеден, че не е било възможно ягуарът да бъде спасен. 63-килограмовият хищник представлявал сериозна заплаха за хората. На практика извън клетката той бил неконтролируем и много опасен.

Топлинните сензори не могли да реагират за местонахождението му поради горещината. С упойващи стрелички пък нямало как да го изненадат, защото ягуарът има много изострен слух. Гъстата растителност в южния край на парка също пречела за използването им. Едно листо можело да ги отклони. Затова се стигнало да неизбежния финал. В момента, в който Алонсо се показал, ловецът Денко Николов стрелял.

Всъщност това не е първото бягство на животно от градината. През 2005 г. вълчица се измъкнала през отворена врата. Докато се изплашат, че липсва, тя се върнала сама на другия ден, подгонена от глада. За съжаление, това не е и първата смърт на ягуар. Невероятно звучи историята за предшественик на Алонсо, която служител разказа преди години. Животното било толкова кротко и така привикнало с човешко присъствие, че допуснало пиян мъж да влезе в клетката и да му отреже опашката.

Ловецът Денко Николов, който гръмна ягуара в главата потвърди, че е направил всичко възможно, за да го упои. "Много ми е мъчно за Алонсо. Цяла нощ не съм спал.  Затварям телефона, като чуя: "Честит трофей". Не съм взел решението да убия Алонсо сам. При първичното съвещание сутринта директорът на полицията комисар Георги Иванов и кметът Минчо Казанджиев бяха на мнение, че ако стане наложително, трябва да се действа", разказва Денко. 

По думите на ловеца той нямал време. "Той лазеше, пълзеше към отвора в оградата и всеки момент щеше да излезне на стария път за Севлиево. Реших на секундата и рискувах, защото животното можеше да стане агресивно. Моето решение бе това: "Риск губи, риск печели."

Денко отбелязва, че в неочакваното сафари са участвали 25 души от различни ловни дружинки. От 37 години той е председател на клуба по ловна стрелба и инструктор, член на управителния съвет на ловното сдружение и на регионалния съвет при РУГ. Има най-различни трофеи - най-вече от дива свиня. Има златни медали за отстрели на сръндаци и благороден елен. 

Водещи

Най-четени