Неуки иманяри оскверниха "Баба Вида" 04.06 | 15:10

Вандалите изкопали дупка във вътрешната стена на крепостта

От Гергана Златкова

Иманяри посегнаха на крепостта "Баба Вида", като във времето от 31 май до 1 юни са изкопали дупка във вътрешната стена на средновековния замък.

По случая работи РУ "Полиция" - Видин, образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 216, ал.1 от НК, съобщиха от полицията днес, няколко дни след вандалския акт.

Иманярите, които са били напълно неуки според историците от видинския исторически музей, са разбили с кирки част от стена на единствената запазена средновековна крепост у нас "Баба Вида".

Никой не може да уточни точно кога е станало, защото крепостта е отворена всеки ден от 8.30 до 17 часа и в нея влизат на ден стотици туристи.

Крепостта се заключва с ключ и се затваря с огромна тежка врата.

При огледа полицията и историците от видинския музей не са открили никакви следи от взлом.

Вандалите са изпочупили камъка от външната стена на крепостта на площ около един квадратен метър от  стената.

Част от камъните са поставен в амбразурите и отстрани на дупката. Не се открити и никакви инструменти.

Според директорката на видинския музей Фионера Филипова бързо ще се възстанови първоначалният вид на външната крепостна стена.

Тя посочва, че няма ясни мотиви защо е копано именно в стената от иманяри.

Филипова е убедена, че иманярите нямат никакви с познания за историческите ценности и за крепостта "Баба Вида". Тя допълни, че мястото е избрано, защото точно в този участък се намира Срацимировата кула.

На лицевата - видима отвън страна на крепостната стена, точно където е направена дупката, се намира изобразено корабче, издълбано в стената.

Подобни знаци фигури има издълбани по цялата крепостна стена, каза Филипова. 

Историкът предположи, че точно това корабче иманярите са взели за някакъв иманярски символ и затова точно там са копали.

Засега не е ясно как вандалите са проникнали в крепостта, построена през Х век, тъй като входната врата е  била заключена. 

За последно в крепостта са задържани иманяри преди 20 години, разказа директорката и допълни, че  археологическите пластове в района се намират на голяма дълбочина и поради този факт разкопки в крепостта не са правени от години.

Средновековният замък "Баба Вида" също не е добре проучен, като последните разкопки са правени през 1980 г., и по-старите му пластове от римската епоха продължават да са скрити на голяма дълбочина.

"Баба Вида" е едно от най-запазените средновековни отбранителни съоръжения в България, изградено  върху останки от крепостни стени на античната Бонония. 

Българското строителство на замъка започва през втората половина на Х век, а основният му градеж се отнася към епохата на Второто българско царство (края на XII-XIV в.).

През 2008 г. малолетни посегнаха на експонат от експозицията в крепостта "Баба Вида".

Малчуганите откраднаха посред бял ден средновековен меч, който обаче се оказа бутафорен и полицията бързо ги залови.

През април т.г. в района пред крепостта неизвестни лица изкопаха дупка и откриха таен тунел, водещ към замъка "Баба Вида, за чието съществуване историците са предполагали, но до момента не са го проучвали. Подземният тунел се оказа със зидан свод от тухли и камъни.

"В района не са правени никакви археологически проучвания, въпреки че предполагаме за съществуването на система от тунели, включително и от "Баба Вида" до близкия Венециански склад.

Имало е намерения за сондажни проучвания, но те не са били направени и иманярите са свършили това, каза за БТА археологът в регионалния исторически музей Оленка Миланова.  

Водещи

Най-четени