Летящ робот-топка шпионира отвисоко 13.06 | 14:49

Джаджата е разработена от японското министерство на самоотбраната

От Георги Георгиев

Изследователи, работещи с японското Министерство на самоотбраната, са създали устройство, което според тях е първият изцяло сферичен летящ робот в света. Машинката с размерите на футболна топка развива 60 км/ч, и както се вижда от видеото, чудесно се справя в коридори и затворени помещения, информира сайтът spectrum.ieee.

Ако роботът бъде свален на земята или ударен от някого, който иска да си играе с него, джаждата ще се претърколи така, че да абсорбира удара и да предотврати максимално щетите по себе си.

Навигацията на дрон-а е постигната с помощта на единичен ротор, който му предоставя необходимата подемна сила. Роботът притежава и осем перки, които позволяват пълен контрол върху движението му в пространството. За момента машинката не притежава необходимата мощност да поема допълнителни товари, но разполага с допълнително място, на което могат да бъдат монтирани камера или други допълнителни сензори.

Летящият робот не разполага и със система за автономно движение, но в бъдеще такава може да бъде разработена и инсталирана, твърдят създателите му.

Производствената цената за единична бройка е 1000 долара, което е изключително евтино, ако вземем предвид, че съществуват програми за разработване на подобни роботи, които струват стотици хиляди, ако не и милиони долари.

 

Водещи

Най-четени