Огнян Донев с повдигнати обвинения за данъчни престъпления 20.07 | 19:58

Наложена му изключителната за българските стандарти парична гаранция от 500 хил. лева

От Андриян Георгиев

Прокуратурата обвини Огнян Донев в данъчни престъпления.

Наложена му е мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 500 хил. лв., съобщи за iNews говорителят на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова. Арнаудова не уточни конкретното данъчно престъпление, за което Донев е обвинен.

Парична гаранция в размер на 500 хил. лева е налагана изключително рядко в най-новата история на България. 

iNews припомня, че вчера (19 юли) МВР и прокуратурата обискираха офиси, свързани с дейността на Огнян Донев. Проверките бяха извършени във фирмите "Елфарма" и "Телсо". Двете компании са свързани със "Софарма".

Обиските са свързани с разследването за пране на пари срещу Огнян Донев и неговия бизнес партньор Любомир Павлов. На двамата съдружници преди месец прокуратурата им повдигна обвинения за пране на пари. Любомир Павлов е разследван и за невярно документиране. Тогава съдът им наложи парачни гаранции в размер на 50 хил. лв.   

До обвиненията се стигна след сигнал на бившите им съдружници, с които в момента се съдят за прехвърлянето на контролния дял в "Медийна група България холдинг". Христо Грозев, Карл Хабсбург и Даниел Риц твърдят, че чрез покупката на вестниците "Труд" и "24 часа" Павлов и Донев са изпрали пари, придобити от престъпна дейност.

Войната между доскорошните партньори вече се пренесе от полето на съда и в интернет. Първо вестник "Преса", издаван от бившия главен редактор на "Труд" Тошо Тошев, публикува запис на разговор на Любомир Павлов с неизвестно лице, от който става ясно, че Павлов търгува с влияние, за да бъдат спрени делата за прехвърлянето на контролните дялове в холдинга.

Ден след това пък в канала за видеосподеляне YouTube пък изтече аудио запис на разговор между Павлов и Христо Грозев, в който Павлов склонява събеседника си да оттегли обвиненията си, заплашва, че може да публикува други компромати срещу него и иска да назове финансовите си претенции, за да се разберат.

Павлов определи тези обвинения като "смехотворни" и обясни, че ще обажалва. Огнян Донев обаче запази мълчание след повдигането на обвинението. 

Водещи

Най-четени